Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hitlerrel viccel a brit euróellenzők kampánya

2002.07.03. 12:05
Vihart kavart a brit euróellenes kampány reklámfilmje. A brit zsidóság képviselői ízléstelennek találták a klip egyik jelenetét, amelyben egy neves brit humorista Hitlernek öltözve az eurót élteti.
Az euróellenes kampány másfél perces reklámfilmjének kifogásolt jelenetében Rik Mayall humorista Hitlernek öltözve azt mondja: "ein Volk, ein Reich, ein Euro", vagyis "egy nép, egy birodalom, egy euró". A kijelentés az "ein Volk, ein Reich, ein Führer" ("egy nép, egy birodalom, egy Führer") náci rigmusra utal. Ezt követően az újra felbukkanó humorista már angolul azt mondja: "Euró? Oh, igen, kérem."

Vonják vissza vagy vágják ki!

A brit zsidóság képviselői szerint az ízléstelen jelenet a holocaust áldozatainak emlékét sérti. Az euró bevezetését támogató mozgalom, a német nagykövetség, a második világháborús brit veteránok egyaránt megbotránkoztatónak tartják a klipet. A bírálók a klip visszavonását vagy legalábbis a kifogásolt jelenet kivágását követelik - írja az Independent.

A BBC internetes kiadása szerint az euróellenes kampány igazgatója azonban tagadja, hogy a klip sértő lenne. "Ez egy ártalmatlan, három másodperces vicces jelenet egy másfél perces reklámfilmben."

Az egymillió fontért készített reklámfilmben, amelyet a következő három hónapban a mozifilmek előtt vetítenek, a brit humor jeles alakjai, munkáspárti képviselők mellett az egykori brit popsztár Bob Geldof is szerepel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!