Gusztáv
3 °C
6 °C

Franciaország is feloldja a brit húsimport tilalmát?

2002.09.23. 10:24
Franciaország kilátásba helyezte a brit marhahúsra vonatkozó importtilalom feloldásának lehetőségét. A franciák hat évvel ezelőtt, a kergemarhakór miatt állították le a marhahús behozatalát Nagy Britanniából.
A francia élelmiszerbiztonsági intézet most nyilvánosságra hozott jelentése kedvező irányba tereli a brit marhahúsimport-embargó ügyét. Az EU többi tagországához hasonlóan Franciaország is hat esztendővel ezelőtt vezette be az Egyesült Királysággal szembeni behozatali tilalmat. Az EU viszont már három éve, 1999 augusztusában feloldotta az embargót, amelyet akkor Franciaország - szakembereinek véleményére alapozva - még szükségesnek vélt, s azóta is fenntart.

Pénz beszél, kutató kutat

Miután tehát az egész EU-ban jó ideje már csak a franciák nem engedik be piacukra a brit marhahúst, az EU Bizottsága idén júliusban drasztikus lépésre szánta el magát: feljelentette Franciaországot az Európai Bíróságnál, s gyorsított eljárást is kért. Sajtóinformációk szerint Franciaország napi(!) 180 ezer eurós (45 millió forintos) büntetés előtt áll, s ezt a pénzt mindaddig fizetnie kell, amíg a diszkriminációsnak minősített tilalmat nem szünteti meg. (Az uniós szabályok szerint a tagállamokra kiróható bírság összegét a GDP és a törvénysértés súlyossága alapján állapítják meg)

Nem meglepő, hogy ennek hatására felgyorsul a döntési folyamat, s a politikai és gazdasági szempontokra nyilvánvalóan nem figyelő kutatók hirtelen úgy ítélték meg: a brit marha már nem is olyan veszélyes.

A szakértői jelentés alapján most tíz napon belül előterjesztés készül, amit a miniszterelnöknek nyújtanak be, Jean-Pierre Raffarin pedig a húsfeldolgozó ipar és a fogyasztói csoportok képviselőivel való egyeztetést követően hozza meg a végső döntést.

A britek azonnali döntést sürgetnek

A brit szaktárca üdvözölte a fejleményeket és további kedvező eredményt remél. A brit kormány egyik képviselője ugyanakkor úgy értékelte: a francia kormánynak azonnal cselekednie kell, nincs szükség újabb egyeztetésre.

Franciaországban korábban legalább négyen haltak meg a kergemarhakór emberi változatában, a Creutzfeldt-Jakob-kór új variánsában. Nagy-Britanniában meghaladja a százat a betegség következtében elhunytak száma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!