Judit
2 °C
7 °C

A brit konzervatívok is beszóltak a bankároknak

2008.09.29. 16:24
A konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a tory kongresszuson elmondott hétfõi beszédében azt üzente a bankároknak: mivel tevõlegesen hozzájárultak a jelenlegi zûrzavar kialakulásához, anyagilag is elõsegíthetik a romok eltakarítását. George Osborne szerint nem lehet adót emelni azért, hogy megmentsék a gazdagok által tönkretett hitelintézeteket.

Véget ért az eladósodásból táplálkozó tízévi növekedés "partija", mondta hétfõn az ellenzéki brit Konzervatív Párt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje, aki központi adócsökkentést nem ígért, viszont személyes anyagi felelõsségvállalás elõírását helyezte kilátásba a befektetési bankszektor vezetõinek, és egy olyan független intézmény felállítását hirdette meg, amely a költségvetési felelõsséget kérné számon a jövendõ kormányokon.

George Osborne a párt Birminghamben zajló éves kongresszusán azt mondta: aki kockáztat, annak kell viselnie a költségeket is. Akik olyan fizetéseket folyósítanak maguknak, amelyek messze meghaladják bármely más társadalmi réteg javadalmazását, fel kell készülniük e jövedelmek elvesztésére, ha hibáznak, fogalmazott a konzervatív politikus. Nagy ováció közepette hozzátette: kormányra kerülése esetén a Konzervatív Párt nem fogja felemelni az évi 20 ezer fontot keresõ családok adóját csak azért, hogy "továbbra is ki lehessen fizetni a kétmillió fontot keresõ bankár prémiumát".

Az egyre súlyosbodó banki és általános gazdasági válság népszerûvé tette a milliós banki jutalmak elleni nyilvános fellépést a brit pártok körében. Alistair Darling pénzügyminiszter a kormányzó Munkáspárt múlt heti kongresszusán elhangzott beszédében kijelentette: a kormány megvizsgálja a hatalmas banki prémiumok kiosztásának "kultúráját", mert szavai szerint ez a jutalmazási rendszer vezetett torz döntéshozatali mechanizmushoz a bankoknál. Darling nem részletezte, hogy a kormány milyen lépésekre készül ebben az ügyben. A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) elnöke azonban a minap tõkekövetelményi szigorításokat helyezett kilátásba olyan bankok számára, amelyek jutalmazási rendszere a hatóság szerint szélsõséges kockázatvállalásra ösztönzi az alkalmazottakat.

A konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a tory kongresszuson elmondott hétfõi beszédében azt üzente a bankároknak: mivel tevõlegesen hozzájárultak a jelenlegi zûrzavar kialakulásához, anyagilag is elõsegíthetik a romok eltakarítását. Osborne az 1997 óta kormányzó Munkáspártot és annak volt pénzügyminiszterét, jelenlegi miniszterelnökét, Gordon Brownt is közvetlenül felelõsnek nevezte a súlyosbodó pénzügyi válságért. A tory politikus szerint Brown "kaszinó-kapitalizmust" honosított meg az elmúlt évtizedben, egyenesen ösztönözve a lakosság eladósodását, amely ma már meghaladja az ezermilliárd fontot. Hozzátette: ehhez maga a Labour-kormány mutatta a példát, amely - más, felelõs kormányokkal ellentétben, amelyek a bõség idején megtakarítanak - mindent elköltött. - A háztetõt addig kell befoltozni, amíg még süt a nap - fogalmazott a konzervatív árnyékkormány tagja.

Osborne szerint "mivel nem maradt pénz", a Konzervatív Párt felelõsen nem tud adócsökkentést megígérni, az elsõdleges feladat a közpénzügyek rendbe hozása lesz. A politikus kijelentette: kormányra kerülése esetén a párt létrehozza a költségvetési felelõsség hivatalát, amely ugyanolyan független lenne, mint a jegybank, és joga lesz megítélni a költségvetési kötelezettségvállalásokat. George Osborne közölte, hogy a konzervatívok két évre befagyasztanák a rendkívül népszerûtlen városi adót, amelyet a helyi tanácsoknak kell havonta fizetni a jövedelemadón felül, és amely sok helyen rendre az inflációnál nagyobb mértékben növekszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?