Friderika
12 °C
29 °C

A brit konzervatívok is beszóltak a bankároknak

2008.09.29. 16:24
A konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a tory kongresszuson elmondott hétfõi beszédében azt üzente a bankároknak: mivel tevõlegesen hozzájárultak a jelenlegi zûrzavar kialakulásához, anyagilag is elõsegíthetik a romok eltakarítását. George Osborne szerint nem lehet adót emelni azért, hogy megmentsék a gazdagok által tönkretett hitelintézeteket.

Véget ért az eladósodásból táplálkozó tízévi növekedés "partija", mondta hétfõn az ellenzéki brit Konzervatív Párt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje, aki központi adócsökkentést nem ígért, viszont személyes anyagi felelõsségvállalás elõírását helyezte kilátásba a befektetési bankszektor vezetõinek, és egy olyan független intézmény felállítását hirdette meg, amely a költségvetési felelõsséget kérné számon a jövendõ kormányokon.

George Osborne a párt Birminghamben zajló éves kongresszusán azt mondta: aki kockáztat, annak kell viselnie a költségeket is. Akik olyan fizetéseket folyósítanak maguknak, amelyek messze meghaladják bármely más társadalmi réteg javadalmazását, fel kell készülniük e jövedelmek elvesztésére, ha hibáznak, fogalmazott a konzervatív politikus. Nagy ováció közepette hozzátette: kormányra kerülése esetén a Konzervatív Párt nem fogja felemelni az évi 20 ezer fontot keresõ családok adóját csak azért, hogy "továbbra is ki lehessen fizetni a kétmillió fontot keresõ bankár prémiumát".

Az egyre súlyosbodó banki és általános gazdasági válság népszerûvé tette a milliós banki jutalmak elleni nyilvános fellépést a brit pártok körében. Alistair Darling pénzügyminiszter a kormányzó Munkáspárt múlt heti kongresszusán elhangzott beszédében kijelentette: a kormány megvizsgálja a hatalmas banki prémiumok kiosztásának "kultúráját", mert szavai szerint ez a jutalmazási rendszer vezetett torz döntéshozatali mechanizmushoz a bankoknál. Darling nem részletezte, hogy a kormány milyen lépésekre készül ebben az ügyben. A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) elnöke azonban a minap tõkekövetelményi szigorításokat helyezett kilátásba olyan bankok számára, amelyek jutalmazási rendszere a hatóság szerint szélsõséges kockázatvállalásra ösztönzi az alkalmazottakat.

A konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a tory kongresszuson elmondott hétfõi beszédében azt üzente a bankároknak: mivel tevõlegesen hozzájárultak a jelenlegi zûrzavar kialakulásához, anyagilag is elõsegíthetik a romok eltakarítását. Osborne az 1997 óta kormányzó Munkáspártot és annak volt pénzügyminiszterét, jelenlegi miniszterelnökét, Gordon Brownt is közvetlenül felelõsnek nevezte a súlyosbodó pénzügyi válságért. A tory politikus szerint Brown "kaszinó-kapitalizmust" honosított meg az elmúlt évtizedben, egyenesen ösztönözve a lakosság eladósodását, amely ma már meghaladja az ezermilliárd fontot. Hozzátette: ehhez maga a Labour-kormány mutatta a példát, amely - más, felelõs kormányokkal ellentétben, amelyek a bõség idején megtakarítanak - mindent elköltött. - A háztetõt addig kell befoltozni, amíg még süt a nap - fogalmazott a konzervatív árnyékkormány tagja.

Osborne szerint "mivel nem maradt pénz", a Konzervatív Párt felelõsen nem tud adócsökkentést megígérni, az elsõdleges feladat a közpénzügyek rendbe hozása lesz. A politikus kijelentette: kormányra kerülése esetén a párt létrehozza a költségvetési felelõsség hivatalát, amely ugyanolyan független lenne, mint a jegybank, és joga lesz megítélni a költségvetési kötelezettségvállalásokat. George Osborne közölte, hogy a konzervatívok két évre befagyasztanák a rendkívül népszerûtlen városi adót, amelyet a helyi tanácsoknak kell havonta fizetni a jövedelemadón felül, és amely sok helyen rendre az inflációnál nagyobb mértékben növekszik.