Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Amnesztiát kapott a Hyundai-vezér

2008.08.13. 07:02
Az ügyészség által kért hat év letöltendő helyett eleve csak három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Csong Mong-kun, a Hyundai Motor elnöke a nyár elején. A sikkasztás miatt elítélt férfi, aki maradt a cég élén, most még amnesztiát is kapott, akárcsak a Hanwha Group vezetője, akit testi sértés miatt ítéltek el. Az általános amnesztia összesen 340 ezer elítéltre terjedt ki.

A dél-koreai elnök amnesztiában részesítette a Hyundai Motor elnökét, Csung Mong-kunt, akit hivatalos hatalommal való visszaélés és sikkasztás vádjában találtak bűnösnek tavaly. Az ügyészség hat év szabadságvesztést kért, de Csung végül megúszta három év felfüggesztettel, ami azt jelentette, hogy nem kellett kiadnia kezéből a vállalat vezetését.

A több mint 340 ezer embert érintő általános amnesztia keretében az SK családi óriásvállalat számviteli csalással gyanúsított elnöke, Csei Tae-von és a Hanwha Group vezetője, Kim Szung-jun is elnöki kegyelemben részesült. Szungot testi sértés miatt ítélték el, amiért megverte egy bár alkalmazottait, akik állítólag bántalmazták fiát.

Mindhárom üzletember felfüggesztett börtönbüntetést kapott és jelenleg is aktív vállalatvezetők, noha Dél-Korea már sok bírálatot kapott, amiért túl engedékenyen bánik a gazdasági bűncselekményeket elkövető főnökökkel. Az igazságügy-miniszter szerint az amnesztiára azért volt szükség, hogy Dél-Korea "könnyebben nézhessen szembe a komoly gazdasági nehézségekkel".

Az érintettek többségének csak apróbb törvénysértések vannak a rovásán. Azonban a jelentősebb bűnöket elkövetők közül is több mint tízezren kaptak kegyelmet Li Mjung-bak elnöktől a felszabadulás napja alkalmából.