Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Magyar per a Hyundai ellen

2004.11.04. 08:00
Összesen húszmillió eurós követelést indít a Hyundai ellen a Hyundai Autó Hungary, mert a nyári megállapodással ellentétben, nem kötött autóértékesítési eljárást.
Több, együtt húszmillió eurót meghaladó követeléssel indít pereket a Hyundai Motor és európai leányvállalata, a HME ellen a Hyundai Autó Hungary (HAH). Tájékoztatóján a cég tulajdonosa, Vadas Tamás elmondta: a HME agusztus 5-én még több száz jármű beszerzésére biztatta cégét, ám két héttel később szóban közölte, hogy saját kezébe veszi a magyar piacot. A stratégiaváltást egy évvel korábban írásban kellett volna jeleznie.

Előzetesen a két fél megállapodott, hogy november elsejéig új kereskedelmi és alkatrész-szállítási szerződést köt. Az előző szerződés október végén lejárt. Ám a Hyundai sem hozta létre a saját magyarországi képviseletét, viszont a HAH 38 szerződéses dílerét szerződésszegésre biztatta. (A tájékoztatóra meghívták a koreai cég képviselőit is, nem jelentek meg, így álláspontjukat nem ismerjük.)

A magyar cég folytatja eddigi tevékenységét. Vadas Tamás elmondta, mivel a Hyundai világszerte nagy mennyiségek beszerzésére kényszeríti a nagykereskedőket, a HAH továbbra is ezek fölöslegéből tudja biztosítani a magyar piac ellátását. A HAH 2004 első három negyedévében 1708 személyautót s 217 haszonjárművet adott el.