Dezső
14 °C
27 °C

Gondok a szlovák Hyundai-beruházással

2004.06.02. 07:46
A Pozsonytól Zsolnáig vezető autópályát 2006-ig kell megépíteni, ez a feltétele, hogy a Hyundai Zsolna mellett építse meg gyárát. A gond, hogy a földtulajdonosok nem adják el földjeiket.
Továbbra is tartható a Pozsonytól Zsolnáig vezető autópálya megépítésére vonatkozó eredeti, 2006. novemberi határidő - közölte Pavol Prokopovic szlovák távközlési és közlekedési miniszter. A még hiányzó 43 kilométeres szakaszt azért kell záros határidőn belül befejezni, mert ez volt az egyik feltétele annak, hogy a dél-koreai Hyundai/Kia autógyár Zsolna mellett építse fel első európai üzemét.

Prokopovic úgy látja, hogy az állami költségvetésben 2004-re megszabott 8,5 milliárd korona helyett 9,5 milliárdot fordíthatnak a sztrádaépítésre. Ha az anyagi források nem volnának elegendőek, akkor rendelkezésre áll az Európai Beruházási Bank (EIB) által ígért, 17,5 és 19 milliárd korona közötti hitelkeret. Az egyedüli komplikációt a Vágbesztercén áthaladó szakasz jelenti, mivel a város polgárai tiltakoznak a település fölött húzódó autópálya megépítése ellen. Van azonban más gond is.

Ha a Zsolna mellett felépülő Hyundai/Kia autógyár számára szükséges földterület jelenlegi tulajdonosai nem adják el a hivatalosan megállapított áron a parcelláikat, veszélybe kerül a nagyberuházás ütemtervének betartása, ezért az állam esetleg a kisajátítás eszközéhez nyúl - közölte Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter. Június 15-ére fel kellene vásárolni a beruházáshoz szükséges 220 hektárt, azonban május végéig csupán 48 hektárt adtak el a tulajdonosok, akik keveslik a kínált vételárat.

Az állam hivatalosan 106 és 146 korona közötti négyzetméterenkénti vételárat szabott meg, azonban a tulajdonosok négyzetméterenként 350-700 koronát akarnak. A kisajátítás viszont nem volna szerencsés megoldás, egyrészt a jogi buktatók miatt, másrészt legalább fél évvel meghosszabbítaná a folyamatot. A koreai fél az eredeti terv szerint 2004. augusztus 31-én kapná meg a kívánt 220 hektáros területet, ahol októberben kezdődnének az építési munkálatok.