Bernát, Felícia
EUR 384,66 Ft
USD 364,42 Ft
8 °C
30 °C

Vallania kell a szlovák kormánynak a Hyundairól

2004.06.29. 14:40
A szlovák kormány tíz napon köteles nyilvánosságra hozni a Hyundai-beruházás részleteit. Az ellenzékben felmerült a gyanú, hogy a dél-koreai autógyár túl sok kedvezményt kapott.
Tíz napon belül köteles nyilvánosságra hozni a szlovák kormány a francia PSA-Citroen és dél-koreai KIA-Hyundai szlovákiai beruházásával kapcsolatos szerződéseket.

Keddi határozatával a szlovák törvényhozás azért kötelezte a kabinetet az ügylet eddig titokban tartott részleteinek feltárására, mert azok közzétételétől a gazdasági tárca vonakodott és az ellenzékben felmerült a gyanú, miszerint a külföldi beruházók túlságosan nagy kedvezményeket kaptak.

Túlzott kedvezmények

Az ellenzék a polgárok információhoz való jogára hivatkozva követelte ezt. A kormány a szerződésekben feltüntetett személyi adatok titkosságára hivatkozva próbálta titokban tartani az ügylet egyes dokumentumait, mígnem tudomásul vette az igazságügyi tárca idevágó elemzését, amely kimondta, hogy hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé az információk visszatartását.

A parlament keddi szavazásán több független, valamint a kormánypárti kereszténydemokraták (KDH) és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tizenhat képviselője a szerződések közzététele mellett szavazott.

A francia Citroen Nagyszombatban már egy éve építi az autógyárát. A dél-kóreai KIA-Hyundai alapkövét a közelmúltban tették le Zsolna (Zilina) közelében, de egyelőre gondok vannak a földek felvásárlása körül: több földtulajdonos nem volt hajlandó a kormány által felajánlott áron eladni a földjét, mire Pavol Rusko gazdasági miniszter kisajátításokkal fenyegetőzött. Később a tulajdonosok és Rusko valamennyivel magasabb árban állapodtak meg, de sokan ezt is kevesellik és ezért a felvásárlás folyamata késlekedik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek