Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Bírságot fizet Szlovákia, ha csúszik a Hyundai-beruházás

2004.09.06. 15:08
A szlovák kormány eddig nem tudta átadni a Hyundainak a beruházásra kiszemelt területet a tulajdonosokkal zajló felvásárlási viták miatt. Emiatt azonban késik az építkezés, amiért a szlovák kormánynak bírságot kell fizetnie.
A Szlovákiában Zsolnán (Zilina) autógyárat tervező dél-koreai Hyundai konszernhez tartozó Kia Motors figyelmeztette a szlovák kormányt, komoly bírságot kell fizetnie, ha késik a beruházás beindítása - közölte Pavol Rusko gazdasági miniszter.

A szlovák kormány eddig nem tudta átadni a dél-koreai cégnek a beruházásra kiszemelt területet a tulajdonosokkal zajló felvásárlási viták miatt. Ugyanakkor a Kia-beruházást - amelynek révén a világon Szlovákiában lesz a legnagyobb az egy főre jutó autógyártás - élénk figyelemmel kísérik a pénzpiacok, s a bonyodalmak az utóbbi hetekben lefelé nyomták a korona árfolyamát.

Rusko elmondása szerint a Kia nem helyezte kilátásba, hogy feladja szlovákiai terveit, de figyelmeztette a kormányt, az elfogadhatatlan késedelem miatt bírsággal kell számolnia.

A kormány eddig a szükséges földterület 80 százalékát szerezte meg a tulajdonosoktól, jóllehet augusztus végére az egész területnek rendelkezésre kellett volna állnia, hogy októberben megkezdődhessen az építkezés.

Rusko szerint a Kia is lemaradásban van, mert nincs meg a beruházás megkezdéséhez szükséges valamennyi engedélye. A Hyundai leányvállalata, a Kia Motors 700 millió eurós beruházással tervezett gyárában évente 200 ezer személygépkocsi készül. Az autógyár közel négyezer embernek ad majd munkát. A gyár várhatóan 2006-ban kezdi meg működését.  • Vennék
  • Hírek