Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyomozók rohanták le a Hyundai irodáit

2003.11.27. 12:14
A cégcsoport pénzügyi részlege a gyanú szerint törvénytelenül pénzelt politikusokat a decemberi választásokon.
Magyar idő szerint csütörtök hajnalban nyomozók jelentek meg a Hyundai Motor pénzügyi részlegének központjában. Az ügyészség megerősítette a vizsgálat hírét, de részleteket nem árult el, közölte a BBC. A Hyundai Capital szóvivője szerint velük sem közölték a vizsgálat okát, de a nyomozók iratokat foglaltak le.

Feltehetően arról a hónapok óta tartó botrányról van szó, amely a tavaly decemberi választásokkal kapcsolatban robbant ki. Az ügyészség szerint ugyanis a legnagyobb koreai vállalatok törvényellenesen pénzeltek egyes politikusokat a kampány során. A nyomozók már az LG-csoport és a Samsung Electronics szerepét is vizsgálják, az SK-csoport elnökét pedig már őrizetbe is vették.

Éhségsztrájk

A botrány a parlamentben is kitört, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerdán éhségsztrájkba kezdett, miután Ro Mu Hjon dél-koreai elnök megvétózta a parlament független vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó döntését. A párt ugyanakkor bejelentette, hogy bojkottálják a parlament üléseit, és fontolgatják, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be az elnök ellen. Egy kormánypárti képviselő erre ellenéhségsztrájkba kezdett.