Lehel
17 °C
27 °C

Rákos dolgozói perelik az IBM-et

2003.10.14. 12:54
A négy volt IBM-dolgozó pere indul a héten Kaliforniában. A felperesek szerint a cégnél használt kémiai anyagok miatt lettek rákbetegek.
A számítógépgyártó ellen már több mint kétszáz volt dolgozója nyújtott be keresetet egészségügyi problémákra hivatkozva, közölte a BBC. A héten James Moore és Alida Hernandez ügyének tárgyalása indul a meghallgatásokkal. A két rákbeteg még 1998-ban nyújtotta be keresetét Kaliforniában.

A húsz évig az IBM-nél dolgozó, hatvenkét éves Moore-nál non-Hodgkin lymphomát, a tizenkét évig ott dolgozó, hetvenhárom éves Hernandeznél mellrákot diagnosztizáltak. Mindketten azt állítják, hogy a vállalatnál használt kémiai anyagok okozták betegségüket. Sőt, szerintük a cég orvosai ismerték tüneteiket, tudtak a veszélyes anyagokról, mégsem figyelmeztették őket.

Az IBM cáfol

Az IBM ügyvédei szerint a cég nem tudott az alkalmazottak betegségéről, és nevetséges volna azt feltételezni, hogy az orvosok vagy a főnökök szándékosan félrevezették volna a dolgozókat. A vállalat szerint az sem bizonyított, hogy a felperesek a felhasznált anyagok miatt betegedtek volna meg.

Egy pert már vesztettek

A két felperes ügyéhez egy korábbi per aktáit is csatolják. Az előző perben két másik alkalmazott IBM elleni keresetét bizonyítékok hiányában elutasították, de mivel az IBM beszállítói mindkét esetben alperesként szerepelnek, az ő ügyüket közösen tárgyalják. A meghallgatások várhatóan hónapokig tartanak majd.