Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Palackozott jéghegy eladó

2002.02.11. 12:59
Kanada után nemsokára már Nagy-Britanniában is kapható lesz a Borealis néven forgalmazott, jéghegyből olvasztott üdítő. A nedű literje várhatóan 1,2 fontba (473 forintba) kerül majd - közölte az Independent.
Az Új-Fundladon élő Ronald Stamp halkereskedő a kilencvenes évek elején kezdett a grönlandi partokról leszakadó jéghegyek befogásába. Eleinte csónakján, láncfűrésszel felfegyverezve üldözte a jégszigeteket, később a partról próbálta a kisebb darabokat elkapni.

Belép a palackozó

Az üzlet akkor indult be igazán, mikor csatlakozott hozzá Paul Benson, egy helyi palackozóüzem tulajdonosa. Stamp és Benson vett egy daruval, markolóval, jégdarálóval, fűthető tartályokkal felszerelt hajót. A markoló féltonnás darabokat szakít le a jéghegyekről, majd azok a darálás után a tartályokban olvadnak fel - a parton így már csak palackozni kell.

Júniusban indul az export

A Canadian Iceberg Corporation of America eddig Kanada legnagyobb áruházláncában árulta termékét. A brit export júniusban indul, egy liter víz várhatóan 1,2 fontba (473 forintba) kerül majd.

Bővíteni szeretnének

Évente negyvenezer kisebb-nagyobb jéghegy szakad le Grönlandról, de a hajó április és december között csak egyszer-kétszer fut ki. Stampék szeretnének egy komolyabb hajót, aminek segítségével már a palackozás is megoldható a fedélzeten, és talán hétszer is el lehet indulni a jéghegyvadászatra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?