Dömötör
-1 °C
14 °C

Palackozott jéghegy eladó

2002.02.11. 12:59
Kanada után nemsokára már Nagy-Britanniában is kapható lesz a Borealis néven forgalmazott, jéghegyből olvasztott üdítő. A nedű literje várhatóan 1,2 fontba (473 forintba) kerül majd - közölte az Independent.
Az Új-Fundladon élő Ronald Stamp halkereskedő a kilencvenes évek elején kezdett a grönlandi partokról leszakadó jéghegyek befogásába. Eleinte csónakján, láncfűrésszel felfegyverezve üldözte a jégszigeteket, később a partról próbálta a kisebb darabokat elkapni.

Belép a palackozó

Az üzlet akkor indult be igazán, mikor csatlakozott hozzá Paul Benson, egy helyi palackozóüzem tulajdonosa. Stamp és Benson vett egy daruval, markolóval, jégdarálóval, fűthető tartályokkal felszerelt hajót. A markoló féltonnás darabokat szakít le a jéghegyekről, majd azok a darálás után a tartályokban olvadnak fel - a parton így már csak palackozni kell.

Júniusban indul az export

A Canadian Iceberg Corporation of America eddig Kanada legnagyobb áruházláncában árulta termékét. A brit export júniusban indul, egy liter víz várhatóan 1,2 fontba (473 forintba) kerül majd.

Bővíteni szeretnének

Évente negyvenezer kisebb-nagyobb jéghegy szakad le Grönlandról, de a hajó április és december között csak egyszer-kétszer fut ki. Stampék szeretnének egy komolyabb hajót, aminek segítségével már a palackozás is megoldható a fedélzeten, és talán hétszer is el lehet indulni a jéghegyvadászatra.