Judit
3 °C
7 °C

Gombóc Artúr és a recesszió

Hiába az eddigi, biztató, visszaesést nem jelentő GDP adatok, az ICEG gazdaságkutató intézet szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e recesszió Amerikában, hanem az, hogy meddig tart és milyen mély. Jó eséllyel az egyik rosszabb változatra, hosszú és mély visszaesésre kell készülni.

Lesz-e egyáltalán recesszió? Tekintve, hogy az amerikai gazdaság évesítve 3,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, a kérdés értelmetlennek tűnik. A közkeletű vélekedés szerint akkor beszélünk recesszióról, ha a GDP két egymást követő negyedévben csökken, de az elmúlt negyedévekben nem süllyedt negatív tartományba a növekedés.

De vigyázat - súlyosan félrevezet, ha csak a GDP-re figyelünk! Az amerikai gazdaság konjunktúráját a National Bureau of Economic Research (NBER) bizottsága értékeli több makrogazdasági indikátor (pl. ipari termelés, foglalkoztatás, reáljövedelem) együttes alakulása alapján. Ezek pedig a GDP kivételével mind esnek 2008-ban. Sőt, a július-augusztus havi GDP becslések is visszaesést mutatnak, így jó eséllyel a harmadik negyedéves adat is negatív lesz. Az NBER statisztikai adatokra támaszkodva csak utólag állapíthatja meg a recesszió kezdetét. Ezért e cikk olvasásakor a visszaesés már javában tarthat!

Ezek után az igazi kérdés az, hogy milyen hosszú és mély lesz a visszaesés. A második világháború vége óta bekövetkezett tíz recesszió átlag bő tíz hónapig tartott, és 1,8 százalékos visszaesést, valamint 2,4 százalékos foglalkoztatás-csökkenést hozott. Ám nem minden recesszió egyforma: négyféle mintát lehet megkülönböztetni.

A legutóbbi, 2001-es recesszió enyhe és rövid lefolyású – ha úgy tetszik, "V" alakú – volt. Ennél hosszabb és fájdalmasabb "U" alakút produkált például az 1973-75 közti recesszió. 1980-82 között "W" formájú kettős recesszió volt megfigyelhető, melyek együtt az elmúlt 60 év legnagyobb GDP csökkenését eredményezték. L alakú tartós gyengélkedés Japánban fordult elő az "elvesztett évtizedként" jellemzett 1990-es években.

Bár úgy tűnik, az amerikai recessziók idővel egyre ritkábbá és sekélyebbé váltak, ezúttal más lehet a helyzet. Először is, az ingatlanárak tovább zuhannak. A chicagói árutőzsde határidős jegyzései szerint a 2006-os csúcsról 2010 májusáig 40 százalékos ingatlanár-csökkenés várható úgy, hogy az esés közel fele még előttünk áll. Ez nem csak az építőipart veti vissza, de a csökkenő értékű fedezet miatt a lakosság hitelfelvevő képességét is. A fogyasztási kedvet ezen túl a dráguló energia miatt mérséklődő vásárlóerő is fékezi.

Az elhúzódó pénzügyi válság további nehézségeket okoz. Bár az amerikai kormányzat óriási összeget mozgósít a bankrendszer megmentésére, a válsághoz vezető felelőtlen kockázatvállalás tartós bizalomvesztést okozhat, ami hosszú időre visszavetheti a hitelkínálatot. A fiskális politika által felvállalt teher mellett pedig csökken az esély újabb keresletélénkítő lépésekre. Végül, eddig segítette az amerikai exportot a gyengülő dollár és a robusztus világgazdaság. Ám nyár óta a dollár erősödött, Nyugat-Európa növekedése pedig negatívba fordult, így a kilátások romlanak.

Mindezek miatt a soron következő recesszió jó eséllyel lesz ismét mély és elhúzódó ("U" alakú). Amerika tartós gyengélkedését pedig már a világgazdaság sem rázza le magáról egykönnyen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?