Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Dolgoztatnák az időseket Európában

2006.09.04. 06:41
Európa-szerte próbálják növelni az ötven év feletti korosztály foglalkoztatási rátáját. A követendő példa Finnország, a franciák akár a nonprofit szférában elhelyezkedők bérét is átvállalnák, a németek a cégeknek is adnának bérköltség-támogatást. Nálunk felemelik a nyugdíjkorhatárt.

A kormányok Európa-szerte igyekeznek növelni az idősek munkakedvét, mivel az elöregedés miatt hosszabb távon csak így finanszírozható a nyugdíjrendszer, és így elégíthető ki a gazdaság munkaerő-szükséglete. Jean-Louis Borloo francia munkaügyi miniszter a napokban bejelentette: a munkanélküliség csökkentését célzó átfogó csomagterv keretében az állam átvállalja az ötven év felettiek bérének kifizetését, ha az illető nonprofit szervezetnél helyezkedik el, és korábban munkanélküli-segélyt kapott.

A Németországban formálódó tervek már a vállalatok számára is sok újdonságot ígérnek. Franz Müntefering munkaügyi miniszter szeptember 13-án terjeszti a kabinet elé az Initiative 50 plus elnevezésű csomagot, amelynek részleteit a Die Zeit már most megszellőztette.

Eszerint az ötven évnél idősebb munkanélkülieket alkalmazó cégek egy–három éven keresztül az ilyen dolgozó bérköltségének 30–50 százalékának megfelelő állami támogatást kapnának. Ez Müntefering szerint 50-70 ezer idősebb személy munkába állását segítheti. A tervek szerint 2010-re a mostani 45-ről 50 százalék fölé kellene emelni az 55 éven felüliek aktivitási rátáját. Ez már csak azért is szükséges, hogy előkészítsék a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre való emelését, ami 2012-ben esedékes.

Az idősek munkába állítása terén sokan Finnországot tekintik követendő példának. A helsinki kormány átfogó reformjainak köszönhetően az elmúlt egy évtizedben egyharmadával, 51 százalékra nőtt az 55–64 éves korosztály aktivitási aránya. A siker kulcsa az volt, hogy egyszerre alakították át a vállalatok működését, valamint a jóléti és a nyugdíjrendszert. A cégeknél az idősek igényeihez igazították a munkafolyamatokat, ezzel egy időben szigorították a korengedményes és a rokkantsági nyugdíj feltételeit. A tavaly életbe lépett nyugdíjreform rugalmas, 63–68 év közötti korhatárt szab meg; aki tovább dolgozik, az sokkal magasabb nyugdíjra számíthat.

Magyarországon a konvergenciaprogram szerint 2009-ig fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár, és 2009-től lényegesen szigorodnak az előre hozott öregségi nyugdíj igénybevételének feltételei. A Start programot kiterjeszti az idősebb munkavállalókra is: a munkáltatótól az első évben a munkaerő-piaci alap teljes egészében, a második évben pedig részben átvállalja a járulék megfizetését. További tervezett lépés az 50 év felettiek után járó járulékkedvezmény adminisztrációjának egyszerűsítése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!