Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dolgoztatnák az időseket Európában

2006.09.04. 06:41
Európa-szerte próbálják növelni az ötven év feletti korosztály foglalkoztatási rátáját. A követendő példa Finnország, a franciák akár a nonprofit szférában elhelyezkedők bérét is átvállalnák, a németek a cégeknek is adnának bérköltség-támogatást. Nálunk felemelik a nyugdíjkorhatárt.

A kormányok Európa-szerte igyekeznek növelni az idősek munkakedvét, mivel az elöregedés miatt hosszabb távon csak így finanszírozható a nyugdíjrendszer, és így elégíthető ki a gazdaság munkaerő-szükséglete. Jean-Louis Borloo francia munkaügyi miniszter a napokban bejelentette: a munkanélküliség csökkentését célzó átfogó csomagterv keretében az állam átvállalja az ötven év felettiek bérének kifizetését, ha az illető nonprofit szervezetnél helyezkedik el, és korábban munkanélküli-segélyt kapott.

A Németországban formálódó tervek már a vállalatok számára is sok újdonságot ígérnek. Franz Müntefering munkaügyi miniszter szeptember 13-án terjeszti a kabinet elé az Initiative 50 plus elnevezésű csomagot, amelynek részleteit a Die Zeit már most megszellőztette.

Eszerint az ötven évnél idősebb munkanélkülieket alkalmazó cégek egy–három éven keresztül az ilyen dolgozó bérköltségének 30–50 százalékának megfelelő állami támogatást kapnának. Ez Müntefering szerint 50-70 ezer idősebb személy munkába állását segítheti. A tervek szerint 2010-re a mostani 45-ről 50 százalék fölé kellene emelni az 55 éven felüliek aktivitási rátáját. Ez már csak azért is szükséges, hogy előkészítsék a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre való emelését, ami 2012-ben esedékes.

Az idősek munkába állítása terén sokan Finnországot tekintik követendő példának. A helsinki kormány átfogó reformjainak köszönhetően az elmúlt egy évtizedben egyharmadával, 51 százalékra nőtt az 55–64 éves korosztály aktivitási aránya. A siker kulcsa az volt, hogy egyszerre alakították át a vállalatok működését, valamint a jóléti és a nyugdíjrendszert. A cégeknél az idősek igényeihez igazították a munkafolyamatokat, ezzel egy időben szigorították a korengedményes és a rokkantsági nyugdíj feltételeit. A tavaly életbe lépett nyugdíjreform rugalmas, 63–68 év közötti korhatárt szab meg; aki tovább dolgozik, az sokkal magasabb nyugdíjra számíthat.

Magyarországon a konvergenciaprogram szerint 2009-ig fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár, és 2009-től lényegesen szigorodnak az előre hozott öregségi nyugdíj igénybevételének feltételei. A Start programot kiterjeszti az idősebb munkavállalókra is: a munkáltatótól az első évben a munkaerő-piaci alap teljes egészében, a második évben pedig részben átvállalja a járulék megfizetését. További tervezett lépés az 50 év felettiek után járó járulékkedvezmény adminisztrációjának egyszerűsítése.