Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

2004.04.05. 12:29
Az IKEA alapítója gazdagabb, mint Bill Gates - jelentette be a svéd közszolgálati televízió. A svájcban élő milliárdosnak 53 milliárd dollárja van.
Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója megelőzte Bill Gates Microsoft-elnököt a leggazdagabbak listáján - közölte vasárnap a svéd közszolgálati televízió. A műsor a Veckans Affarer svéd üzleti hetilap jövő heti számában megjelenő cikkre hivatkozik.

Eszerint a 77 éves Kampradnak 400 milliárd koronája, vagyis 53 milliárd dollárja van. Bill Gates vagyona a Fortune magazin listája szerint 47 milliárd dollár, és eddig ennyi elegendő volt ahhoz, hogy a Microsoft vezetője a világ leggazdagabb emberének számítson - tudósít a Reuters.

A svéd üzletember a 13. helyen állt a legutóbbi Forbes-ranglistán 18,5 milliárd dollárral.

Különc szokások

Kampradnak a hírek szerint sok különc szokása van. Ilyen például, hogy kizárólag turista osztályon hajlandó utazni, és megszállottan keresi az árleszállításokat - írja a CBS News.

A svéd milliárdos már évek óta Svájcban él, és már nem vesz részt a világ egyik legismertebb áruháza, az IKEA vezetésében. Családjának azonban megtartott egy jelentős részvénycsomagot a cégben. Három fia a bútorcégnél dolgozik, közülük az egyik apja nyomdokaiba lép - írja a CNN. Az IKEA 180 áruházzal van jelen a világ több mint harminc országában.

A svéd közszolgálati adó szerint a dollár mélyrepülése az egyik ok, ami miatt Kamprad megelőzte az amerikai milliárdost. A Forbes magazin szerint a svéd üzletember nemcsak az IKEA-tulajdonának, hanem földtulajdonának is köszönheti vagyonát.

Az IKEA szerint nem Kampard a leggazdagabb - írja az AP hírügynökség. Az üzletember vagyonával kapcsolatban gyakran tévedtek már a múltban is. Teljesen rossz az a számítási mód, hogy az IKEA teljesen Kamprad tulajdonában volna. Az üzletembe még 1982-ben megvállt részesedésétől - jelentette ki az IKEA szóvivője, Marianne Barner.