Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tömeghisztéria a londoni Ikeánál

2005.02.10. 09:50
A nyitási kedvezmény hírére a vásárlők megrohamozták a londoni Ikeát. A mentők hat embert vittek kórházba, egy embert megszúrtak. Az áruház harminc perc után bezárt.
#alt# Az észak-londoni Edmonton Ikea-áruház a szerda éjféli megnyitót követően mindössze 30 percig tartott nyitva: egy embert megszúrtak, többen rosszul lettek, dulakodásokra került sor. A menedzsment biztonsági okokból bezáratta a kapukat.

A londoni mentőszolgálat becslése szerint a 24 órás nyitási kedvezmény hírére váratlanul nagy tömeg, mintegy négyezer ember rohamozta meg az üzletházat. Kilenc mentőautót kellett a helyszínre vezényelni; hat embert kórházba szállítottak, a többieket a helyszínen látták el.

Rendőrségi közlés szerint komoly közlekedési problémák is keletkeztek, ugyanis voltak, akik a parkolók megtelte után egyszerűen a körgyűrűn hagyták autóikat.

#alt# Az Ikea szóvivője azt mondta, a zászlóshajó, a legnagyobb angliai áruház megnyitását megelőzően szorosan együttműködtek a helyi hatóságokkal, de erre a rohamra nem tudtak felkészülni. A vásárlóközönség és a személyzet biztonsága érdekében az áruház újabb döntésig zárva marad.

Emlékezetes, hogy decemberben meghívott vendégek százai - köztük a svéd és német nagykövet - álltak döbbenten a Moszkva mellett, 300 millió dolláros beruházással elkészült új Ikea-lakberendezési áruház előtt, amikor kiderült: a helyi hatóságok az utolsó pillanatban megakadályozták az épület megnyitását a vásárlók előtt.