Bernadett
0 °C
4 °C

Elmaradt a moszkvai Ikea megnyitása

2004.12.12. 16:25
Meghívott vendégek százai - köztük a svéd és német nagykövet - álltak döbbenten a Moszkva mellett, 300 millió dolláros beruházással elkészült új IKEA-lakberendezési áruház előtt, amikor kiderült: a helyi hatóságok az utolsó pillanatban megakadályozták az épület megnyitását a vásárlók előtt.
Hans-Göran Stennert, az Ingka csoport, a svéd lakberendezési óriáslánc tulajdonosának elnöke úgy látja, saját etikai normáiknak estek áldozatul, amikor nem bocsátkoztak piszkos alkukba a helyi hatóságokkal. "Nem fizetünk kenőpénzt" - nyilatkozta.

"Sajnálatos, hogy egy ilyen volumenű befektetés a helyi hatóságok kénye-kedvének van kiszolgáltatva" - tette hozzá a svéd nagykövetség egyik munkatársa.

Lennart Dahlgren, az Ikea oroszországi igazgatója egy svéd újságnak adott nyilatkozatában a közelmúltban arról panaszkodott, hogy - mint minden nyugati cég, - az Ikea is zsarolásnak, szabotázsnak és kenőpénz követelésének az áldozata Oroszországban. "De mi nem vagyunk hajlandóak kenőpénzt fizetni" - mondta Dahlgren akkor a lapinterjúban.

Az Ikea a legnagyobb külföldi kiskereskedelmi forgalmazó Oroszországban: négy áruházat üzemeltet, és további 1,5 milliárd dolláros beruházást tervez.

Egyre fagyosabb üzleti klíma

Az orosz hatóságok elérhetetlennek bizonyultak a cég vezetői és a sajtó számára, így egyelőre nincs hivatalos magyarázat a történtekre és az okokra, de nyilvánvaló, hogy az új áruházat bizonyos hatósági engedélyek visszatartása miatt nem lehetett átadni a nagyközönségnek.

A moszkvai svéd nagykövetség az oroszországi üzleti klíma egyre fagyosabbá válásával hozta összefüggésbe a meghökkentő fejleményt. Ezt a feltételezést látszik igazolni, hogy az oroszországi részvényárfolyamok az elmúlt héten 9,3 százalékot zuhantak, mivel az állami intervenció növekedésének jeleit érzékelve a befektetők menekülni kezdtek.