Emőke
-4 °C
9 °C

Egészségtelen gyerekbútorok az Ikeában

2004.12.01. 15:15
A gyerekbútoroknak praktikusnak, káros anyagtól mentesnek és megfizethetőnek kell lennie. A német Ökotest magazin az IKEA kínálatából válogatva sok terméket kiválónak minősített, volt viszont amiben káros anyagot mutattak ki.
Az IKEA a 2004/2005-ös üzleti évben saját adatai szerint átlagosan hat százalékkal csökkentette árait. A német Ökotest magazin annak járt utána, hogy ez vajon érezhető-e a svéd áruházlánc termékeinek minőségén.

Az aktuális IKEA katalógusból 15 terméket választottak ki egy gyerekszoba berendezéséhez. Ezeket az elemekhez tartozó további 4 kiegészítővel toldották meg. A bútorokat, ágyneműket és textíliákat ezt követően alapos laboratóriumi vizsgálatra küldték.

Tizenegy termék kiváló minősítést kapott, két továbbinak pedig jó jutott, írta a német szaklap. Két szövetből készült kiegészítőt viszont a legjobb indulattal sem tudtak közepesnél jobbnak minősíteni. Két lámpa elégséges, két további termék viszont elégtelen osztályzatot kapott.

Eltűnt a kipárolgás

Az egyik jó hír az volt, hogy az Ökotest által felkért labor nem tudta kimutatni a környező levegő illó szerves vegyületekkel való terhelését. Az ehhez tartozó vizsgálatokat 32,4 légköbméteres szobában végezték,

A kémikusok ezen kívül az enyvezett fából készült termékeknél formaldehid jelenléte után kutattak. Az IKEA termékek 2002-es hasonló vizsgálatával ellentétben a magazin most csak nyomokban találtak ilyen kipárolgásokat.

Zizeg a kislámpa

A képzeletbeli gyerekszoba lakóinak viszont jelentős elektroszmogot kell kiállniuk. A Smyg fantázianevű fali lámpa és a Spöka éjjeli lámpa 30 centiméteres távolságban mérve jóval erősebb váltakozó elektromos mezőt gerjeszt, mint amit a képernyőmonitorokra vonatkozó svéd TCO szabvány engedélyez. Ez pedig az esti alvás idején különösen aggasztó, emlékeztet az Ökotest.

A váltakozó elektromos mezők megzavarhatják az emberi test hormonrendszerét és központi idegrendszerét, illetve egyes gyanú szerint segítik a rák kialakulását. Az ilyen mezők kikapcsolt készülék mellett is mérhetőek, amíg annak csatlakozója a fali ajzatba van dugva.

Földeletlen dugók

A probléma viszonylag könnyen orvosolható, emlékeztetett Wolfgang Maes biológus szakértő. A gyártóknak földelt csatlakozót és vezetéket kellene használniuk a viszonylag vékony vezetékek és lapos csatlakozó helyett. Csupán ezzel 90 százalékkal csökkenthető az elektroszmog.

A gyerekszobában nem ez volt az egyetlen kirívó hiányosság. A jelek szerint a tetszetős formák, alacsony árak és a károsanyagtól mentes minőség nem mindig egyeztethető össze. Az IKEA bejelentése szerint éppen a matracok árát csökkentették. Az elégtelen osztályzatot kapott termékek egyike a Sultan Fageras matrac.

A leminősítés oka a benne talált nagymennyiségű dibutilón, amely már kis mennyiségben negatív hatással van a hormon- és immunrendszerre. Emellé társult a matrac huzatának fokozott antimon tartalma, amely valószínűleg az alapanyagként használt szintetikus műszálból származik.

Rossz terméket mentesítettek

A Löwa ágymennyezetnek elégséges osztályzatra futotta, bár kilogrammja több mint 1000 mg szerves foszforvegyület-tartalmú tűzgátló anyagot tartalmaz. Az ilyen vegyületeket rendszerint könnyen felveszi az emberi bőr, gyakran idegméreg hatásúak és részben rákkeltőek.

A problémákkal szembesítve az IKEA azt válaszolta, hogy a konszern idén szeptemberben kötelezte el magát a takarók és párnák gyártásánál az optikai fehérítők elhagyására. Az Ökotest által vizsgált ágyneműk, amelyek éppen az optikai fehérítők miatt kaptak mínuszpontokat, még ezelőtt a dátum előtt készültek, közölte az áruházlánc.

Hasonlóan példamutató volt a cég reakciója a szerves foszforvegyületet tartalmazó impregnáló anyagokkal kapcsolatban. Az érintett termék gyártását azonnal leállították, és kicserélték a szennyezett alapanyagokat. Az IKEA közlése szerint az ágymennyezet szállítója hibázott, amikor más termék védelmére szánt anyagot használt fel. A gyártó ország előírása szerint ugyanis ennek a másik terméknek mindenképpen lángmentesnek kell lennie.