Sára, Márió
2 °C
6 °C

Már Romániában sincs Il Ferro

2007.06.13. 13:41
Két napja megszűnt a romániai Il Ferro weblapja. A cég viszont csak átalakult, ezentúl Mobil Spot néven gyűjti a hirdetőket és a 630 eurójukat. A társaságnak ciki volt az eredetileg reklámcélból megvett magyar név. Közben hazánkban is folytatódik az Il Ferro-ügy: a cégtulajok állítólagos hangfelvételéből szerdán két részlet is nyilvánosságra került, illetve kerül.

Két napja nem működik a román Il Ferro honlapja: a cég a korábbi hivatalos indoklás szerint eredetileg azért kérte a névhasználat jogát a magyar vállalkozástól, hogy azzal "megkönnyítse az ügyfelek tájékozódását", és persze alighanem saját dolgát is. A név azonban mostanra már inkább kolonc lett a magyar cégtől már áprilisban elhatárolódó román Il Ferro nyakán, ezért is váltottak.

Új név, régi kínálat

Legalábbis erről tájékoztatja a weblap látgatóit az annak helyén megjelent közlemény. Ebben az olvasható: a román cég nevet változtatott a magyarországi Il Ferro problémái miatt. A közlemény szerint a magyarországi események és a romániai média spekulációi miatt több román gazdasági felügyeleti szerv és a pénzügyőrség is megvizsgálta a román Il Ferrót.

Noha az eddigi vizsgálatok a cég szerint megerősítették, hogy semmilyen szabálytalanság nincs a román Il Ferrónál, ennek ellenére nevet váltottak. A társaság új neve Mobil Spot, és az új honlapján a dizájn sem emlékezteti a látogatókat az előző, formájában is a magyar Il Ferróra emlékeztető szájtra (egyébként néhány hete már a magyar oldal sem érhető el, miután lejárt a szerződés a tárhely- és domainszolgáltatóval).

630-ból havi 160

Noha a cég neve és arculata megváltozott, a továbbra is Nagyváradon, Brassóban és Szatmárnémetiben elérhető román Il Ferro-utód változatlan az eltűnt magyar céghez hasonló feltételekkel kínálja szolgáltatásait. Így az autósoknak 630 euró (2054 lej, nagyjából 160 ezer forint) regisztrációs díjat kell befizetniük, amelyért cserében havi 160 euró (520 lej, azaz 40 ezer forint) díjat kaphatnak.

A Bihor Online című romániai (Bihar megyei) hírszájt értesülései szerint a Mobil Spot száz százalékban román tulajdonban van, és a legnagyobb részesedést egy Sasvári Gábor nevű személy birtokolja a társaságban.

11 másodpercnyi bizonyíték

Közben Magyarországon is újabb fejlemény van Il Ferro-ügyben: azon a honlapon, ahol árverést hirdettek a cég jelenlegi és korábbi tulajdonosa, Körmendi Ákos és Laskay Róbert hangfelvételeire, szerdán délelőtt közzétettek egy 11 másodperces felvételt. A feltehetően telefonbeszélgetésből rögzített hang tulajdonosa azt mondja: amit február elseje után csinált, mindazért vállalja a felelősséget mind a rendőrség, mind a bíróság előtt. Bár a honlap készítői nem közölték, ki beszél, a dátum azt valószínűsíti, hogy Körmendi Ákos hangját halljuk.

A weboldalon állítólag szerda este hattól öt percen keresztül meghallgatható lesz az a rész is, amelyen Körmendi – vagy a neki tulajdonított hang – azt mondja: "Leszarom azt a 7000-7500 embert." A nem bizonyítottan eredeti hanganyagra június 14-ig hirdettek licitet, a korábban nyilvános, most már jelszavas bejelentkezéshez kötött fórumon már százezer forint fölötti ajánlat is volt, de most már csak e-mailen lehet jelentkezni.