Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megállás nélkül dolgoznak

2007.06.08. 11:31
Míg Peruban egy átlagos munkahét 48 órából áll, a franciák a lábukat lógatják, hisz nekik mindössze 35 órát kell dolgozniuk hetente. A legtöbbet az indonézek dolgoznak, ott a munkavállalók több mint fele robotol. 50 országban végzett felmérést az ILO.

A felmérésben szereplõ teljes munkaerõ 22 százaléka dolgozik több mint 48 órát egy héten – derül ki abból a felmérésbõl, amelyet a foglalkoztatottságról, a munkahét hosszúságáról végzett 50 ország bevonásával a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labor Organization, ILO). A szervezet túl magasnak tartja az arányt.

Japánban mindig dolgoznak

A felmérésben külön vizsgálták a fejlett és a fejlõdõ országokat. Elõbbiek körében a legnagyobb arányt Japán érte el, ott a teljes munkaerõ 39,3 százaléka dolgozik 48 óránál többet egy héten. A második helyezett Anglia, 25,7 százalékkal. A dobogó legalsó fokára Izrael állhatott, 25,5 százalékos eredményével.

A fejlõdõ országok mezõnyében az indonézeknek kell a legtöbbet dolgozniuk, 51,2 százalékuk robotol 48 óránál többet. A peruiak sem állnak sokkal jobban 50,9 százalékkal. A harmadik helyezett koreaiak több mint fele már kevesebbet dolgozik, de 49,5 százalékuk így is furton-furt tesz-vesz.

Míg a 40 órás munkahét az általános az országok zömében, vannak helyek, ahol ez nem így mûködik. 48 órás a munkahét Peruban, Thaiföldön, Etiópiában és Pakisztánban is – olvasható az ILO felmérésében.

Kibúvók

Svájcban az átlagos munkahét 45 óra, Izraelben 43. Ezzel szemben Angliában maximalizálták a munkaórák számát, 48 óránál senki sem dolgozhat többet. Kibúvó van, a munkavállaló megállapodhat a munkaadójával a több munkaóráról, de az átlagos munkahét így sem lehet hosszabb mint 48 óra – áll a jelentésben.

A felmérések alapján a legrövidebb munkahét Franciaországban van, ahol az átlagos óraszám mindössze 35. Az ILO közleményébõl kiderül az is, hogy szinte minden országban több túlórát fizetnek a férfiaknak, mint a nõknek, bár ez nem jelenti azt, hogy õk kevesebbet dolgoznának.