Géza
-11 °C
-4 °C

IMF: egy hosszú háború akár recessziót is okozhat

2003.03.27. 13:18
Egy elhúzódó háború és a terjedő terrorizmus alááshatják a világgazdaság törékeny fellendülését és még mélyebbre taszíthatják a pénzpiacokat - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésében. Az olaj közben tovább drágul, az európai tőzsdék pedig tovább gyengélkednek.
A dollár esetleges komolyabb gyengülése destabilizálhatja a tőkepiacokat, amelyek éppen hogy magukhoz tértek volna - írja az IMF jelentése. A Valutaalap szerint a politikusoknak most arra kell törekedniük, hogy a befektetők visszanyerjék a bizakodó hangulatot. A piac ugyanis a jelek szerint rövid háborúra számított, így a hónapokig tartó hadakozás tovább rombolhatja a befektetői bizalmat.

Koehler riogat

Horst Koehler, az IMF igazgatója szerdán egy nyilatkozatában a globális recessziót sem zárta ki. Arra is figyelmeztetett, hogy a háború esetleges gyors lezárása sem fog megnyugvást hozni, ha a régióban élénk marad a terroristák tevékenysége. Az IMF összességében azért nem borúlátó, hiszen a pénzügyi rendszer összeomlására nem lehet számítani, az alacsony kamatok pedig kedvezően hatnak a befektetők hangulatára.

Mi lesz a háború után?

A Nemzetközi Valutaalap véleménye szerint a globális konjunktúra nem annyira az iraki háború lefolyásától függ, sokkal inkább a harci cselekmények lezárása utáni helyzet függvényében alakulhat. - Nem az iraki háború időtartama a meghatározó, hanem az, ami utána történik - idézte az MTI Gerd Hauslert, a Nemzetközi Valutalap nemzetközi tőkepiacokért felelős igazgatóját.

Amennyiben az Öböl térségében gyorsan bekövetkezik egy stabilizálódási időszak, az kedvezően befolyásolhatja a fogyasztók hangulatát és a háztartások költekezése is felélénkülhet.

Ha viszont a most is meglévő bizonytalanságot csak fokozza egy esetleg erősödő terrorhangulat, úgy a magánfogyasztás visszaesésétől is tartani lehet - mondta Hausler az IMF legújabb stabilitási jelentését ismertetve.