Gerzson
-3 °C
3 °C

Élesedik a harc az IMF elnöki székéért

2004.04.01. 10:45
Shakour Shaalan, a Nemzetközi Valutaalap egyiptomi igazgatója három személyt javasolt a szervezet márciusban megüresedett elnöki posztjára. Ezzel a szervezet alapítása óta tartó hagyományát kezdte ki, mely szerint az elnököt uniós országból választják.
A Nemzetközi Valutaalap alapítása óta létező hagyományát kezdte ki a szervezet egyiptomi igazgatója a szervezet elnöki posztjára tett három jelölésével - írja a Financial Times. Shakour Shaalan jelöltjei, akik korábban mind dolgoztak az IMF-nek, Stanley Fischer jelenleg a Citygroup, Andrew Crockett a JP Morgan és Mohamed El-Erian a Pimco munkatársa.

Shaalan a G11 néven ismert, a fejlődő országokat magába foglaló csoportosulás vezetőjeként ismert. A G11 szerdán kiadott közleményében azt ajánlotta, hogy az IMF bármely területi igazgatója jelölhessen az elnöki posztra.

Hagyomány

Mint az Index korábban megírta, a hagyomány szerint az IMF elnöki posztjára az Európai Unió, a Világbank vezető tisztségére az Egyesült Államok jelölhet személyt. Március közepén több mint száz ország képviselője írta alá azt a nyilatkozatot, mely szerint a szervezet elnöki székébe ne nemzetisége miatt kerüljön valaki. A közleményt azután adták ki, hogy meglepetésszerűen lemondott a szervezet elnöke, Horst Köhler. Köhler egyébként a német elnökválasztáson indul jövőre.

A szervezet ázsiai, afrikai, latin-amerikai, ausztrál, svájci és orosz vezetői szeretnék, ha véget érne az Európai Unió egyeduralma a kérdésben.

Az európai pénzügyminiszterek a hét végén találkoznak, hogy szűkítsék a jelöltek listáját. Jean Lemierre, az Európai Központi Bank vezető tisztségviselője, Rodrigo Rato, Spanyolország leköszönő pénzügyminisztere a legesélyesebb jelöltek.