Konrád
8 °C
26 °C

Élénkül a világgazdaság

2004.04.22. 08:15
A világgazdaság dinamikusabban nő az idén a korábban vártnál, az amerikai és a kínai gazdaság húzza. Az EU-hoz csatlakozó országok gazdaságainak legfőbb veszélye az egyensúlytalanság. Magyarországon kiugróan magas inflációt és erőteljes folyómérleg-hiányt prognosztizál az IMF.
Az idén 3,5 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése, ám a kimenetel nagyban függ attól, hogy a hatóságok milyen lépéseket tesznek a fiskális oldalon helyreállítandó a piaci bizalom érdekében, aminek nyomán a kockázati felárak és a kamatlábak csökkenésnek indulhatnak. A többi között ezt szögezi le a Nemzetközi Valutaalap Világgazdasági kilátások 2004 jelentése. Az IMF prognózisa szerint az infláció az idén a többi csatlakozó ország között kiugróan magas, 7,1 százalékos lesz, a folyó mérleg GDP-arányos hiánya pedig szintén ezen országok "toplistájára" jut a maga 5,4 százalékával.

Veszélyes hiány

A folyó mérleg, és esetenként a költségvetés hiányának növekedése, illetve magas volta jelenti egyébként a csatlakozó országok egyik legnagyobb gazdasági kihívását az elkövetkező időszakban - állapítja meg a jelentés. Mert ugyan rövid távon a külső adósságok alacsony szintje, a megfelelő devizatartalékok és a lassulás ellenére is jelentős külföldi működőtőke-beáramlások miatt nincs ok túlzott aggodalomra az egyensúlytalanság miatt, ám már középtávon sem fenntartható a hiányok ilyen magas szintje, s a pénzpiacok volatilitásának veszélyét eredményezik.

A valutaalap szakértőinek tanácsa: az érintett országoknak - köztük Magyarországnak - minimálisra kell csökkenteniük ezt a kockázatot, s különösen a költségvetés esetében kell visszaállítani a korábbi szigort, olyan pályára állítva a gazdaságokat, hogy elvezessen a maastrichti kritériumoknak való megfeleléshez. Ez nehéz feladat, már csak azért is, mert a csatlakozó országoknak pluszkiadásokat jelent az uniós források felhasználásához szükséges önerő biztosítása. Ugyancsak árgus szemekkel figyelendő a belső eladósodás szintje, int az IMF, rámutatva arra is: a monetáris politikának szükség esetén lassítania kell a hitelállomány növekedését. Emellett szükség van az erős felügyeleti munkára is - olvasható a többi között a jelentésben.

Szigorúbb adópolitika

Ami a világ egészét, illetve meghatározó szereplőit illeti, a nemzetközi szervezet szakértői szerint megkezdődött a globális gazdasági fellendülés időszaka: az idei évre 4,6, jövőre 4,4 százalékos világgazdasági növekedést prognosztizálnak. Eszerint a korábban vártnál gyorsabb növekedésre lehet számítani ősszel -, legutóbbi jelentésében 4 százalékot prognosztizált 2004-re. Elsősorban az USA és Kína húzza felfelé a növekedést.

A jelentés felhívja a figyelmet: a gyorsuló bővülést szigorúbb adó- és pénzpolitikának kell kísérnie a fejlett országokban. A növekedést megnehezítheti a kamatok túl gyors emelése. Az IMF szerint azonban az euróövezetben inkább a kamatcsökkentés kellene. A valutaalap növekedési jóslatok felfelé módosítása mellett is figyelmeztet, hogy geopolitikai kockázatok változatlanul leselkednek a világgazdaságra, nevezetesen a terrorizmus és a magasra szökő olajár.