Valér
4 °C
8 °C

Az IMF szerint szükség van a kamatok emelésére

2006.05.25. 07:50
Az alacsony kamatszint jelentette monetáris ösztönzés nehezen kezelhető pénzpiaci és inflációs következményekkel jár -véli az IMF, de úgy látják, a világgazdaságnak nem kell hosszabb időszakon keresztül fennmaradó magas inflációra és hitelköltségekre felkészülnie.
A kamatlábak globális szintű emelése gazdasági szempontból hasznos - hangsúlyozza a Reutersnak adott interjújában Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. A politikai, illetve jegybanki döntéshozóknak - mint mondta - fokozottan figyelniük kell az inflációs folyamatokra. A hosszabb időszakon keresztül fenntartott monetáris ösztönzés nehezen kezelhető pénzpiaci és inflációs következményekkel jár, így üdvözlendő a kamatok emelése.

Az IMF első embere mindemellett úgy látja, hogy a világgazdaságnak nem kell hosszabb időszakon keresztül fennmaradó magas inflációra és hitelköltségekre felkészülnie, bár számos nemzetgazdaságban erőteljes a növekedés, a gazdaság pedig erőforrásainak határán pörög, ami inflációs nyomást gerjeszthet. Rato korábban az egyesült államokbeli kamatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a jegybanki szerepet betöltő Federal Reserve (Fed) döntéshozóinak a gazdaság állapotától függően kell befejezniük, illetve folytatniuk a kamatemelési ciklust.

Nekünk nem kedvez

A bejelentésből a piac az amerikai szigorítás folytatására következtetett, aminek nyomán a feltörekvő piacok jelentős veszteségeket könyveltek el. Az utóbbi hetek számottevő tőzsdei árfolyamesését a szakértők épp azzal magyarázzák, hogy a fokozódó inflációs nyomás miatt a Fed, az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of Japan egyaránt további kamatemelésre kényszerülhet. Rato szerint ECB-nek résen kell lennie, és ha a gazdasági aktivitás újjáéledésének első jelei megmutatkoznak, vissza kell fognia a monetáris politikai ösztönzőket. Az IMF szerint a globális szinten jelentkező egyensúlytalanságok kezelésében jelentős szerep hárul a pénzügyi piacokra, és az utóbbi időben bekövetkezett devizaárfolyam-változások épp ebbe az irányba hatnak.