Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Elégedetlen Kelet-Európával a Világbank

2006.09.27. 13:18
Az Európai Unió kelet-európai tagországai elmulasztották a kulcsfontosságú gazdasági reformokat és államháztartásuk rendbe tételét a gyors gazdasági növekedés idején - állapította meg a Világbank, amely ezek véghezvitelét sürgeti.

A szerdán közzétett, tavaly májusban az unióhoz csatlakozott nyolc országokról szóló negyedéves jelentésében a nemzetközi pénzügyi szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a régióban erősödik az inflációs nyomás, ami még nehezebbé teszi az euró adaptálásának, a nemzeti valuták euróra történő átváltásának amúgy is kihívásokkal teli folyamatát.

Az EU nyolc új tagországa "nem használta ki a kedvező növekedési feltételeket a pénzügyi fegyelem helyreállítására és a nagyobb szerkezeti reformok megvalósítására" - olvasható a jelentésben. "A pénzügyi egyensúly hiánya 2006-ban a régió több országában súlyosbodott és a 2007-re vonatkozó tervek is lazaságról tanúskodnak "- állapítják meg, hozzátéve, hogy ez alól Magyarország kivételt jelent, mivel a kemény pénzügyi intézkedéseknek "nem volt alternatívája".

A Világbank szerint a térségben a gazdasági növekedés üteme erőteljes lesz az idén is, kivéve a Balti-országokat és Magyarországot, ahol az alkalmazkodás miatt lassulni fog.

A Világbank figyelmeztet a térség politikai bizonytalanságaiból fakadó következményekre is. Megállapítja, hogy a politikai bizonytalanságok a társadalom széttöredezettségét tükrözik, és ez a politikai pártokat ingatag szövetségek alakítására készteti, amelynek révén a populisták is befolyást szereznek. "Ez a megfogalmazott reformtervek előrevitelét hátráltatja, bonyolulttá teszi a szükséges pénzügyi és makrogazdasági stabilizálást és késlelteti mind a nyolc uniós országban az euró adaptálását, Szlovénia és esetleg Szlovákia kivételével."

A Világbank Magyarországról szólva hangsúlyozza, hogy a kormánynak véghez kell vinnie az ambiciózus pénzügyi kiigazítási programját és gyorsan elő kell készítenie a kiadáscsökkentő reformokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!