Gergely
6 °C
23 °C

Vége a szexbotránynak, maradhat az IMF vezér

2008.10.26. 08:05
Lezárta belső vizsgálatát az IMF, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója a megállapítások szerint nem követett el hatalmi visszaélést, amikor szerelmi viszonyba keveredett a szervezet egyik magyar munkatársával: a vizsgálat végeztével az erősen centralizált működés visszatérhet a normál kerékvágásba, amire a pénzügyi válság kapcsán előtérbe került kölcsönkérelmek, részben a magyar segítségkérés miatt nagy szükség van.

Megtarthatja állását Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki ellen hatalmi visszaélés gyanújával korábban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt - derült ki az IMF közleményéből. A szervezet washingtoni székhelyén, helyi idő szerint szombat este nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az IMF igazgatótanácsa helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető Nagy Piroska magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott.

Nem volt zaklatás, visszaélés

A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva azonban tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal.

A vezérigazgató ellen október 18-án bejelentett vizsgálat többek között arra is kiterjedt, hogy a magyar közgazdásznő kedvezményes feltételekkel távozott-e augusztusban a valutaalaptól a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz, illetve távozása Strauss-Kahn kérésére történt-e.

Paul Wolfowitz élettársának jelentős fizetésemeléssel járó előléptetése miatt több mint egy évvel ezelőtt távozni kényszerült az IMF társintézményének, a Világbanknak az éléről.

Döntések előtt

Az IMF az egyik legfontosabb szervezet, amelynek segítségével kezelni lehet a hetekkel ezelőtt kirobbant nemzetközi pénzügyi válságot. Ugyanakkor rendkívüli centralizált is: a vezérigazgatónak személyesen kell jóváhagynia minden hitelszerződést és annak részleteit, így a hitelválság miatt különösen érzékeny időpontban lassította a szervezet belső munkafolyamatait a botrány. A gazdasági krizís nyomán több ország is jelezte, igényt tartana az IMF segítségére, köztük Magyarország is, a feltételekről még folyik az egyeztetés.