Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az IMF jövőre világgazdasági fellendülést vár

2001.09.26. 17:18
Kapcsolódók (1)
A Nemzetközi Valutaalap szerint a világgazdaság már a Egyesült Államok elleni támadások előtt a recesszió szélére sodródott, jövőre azonban megindulhat a fellendülés.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) című féléves kiadványa szerint a világgazdaság idén csupán 2,6 százalékkal növekszik. Gazdasági elemzők a 2,5 százalékos növekedést már recessziót jelző szintnek tartják - írja az MTI.

Áprilisban az IMF még 3,2 százalékos idei világgazdasági bővüléssel számolt a tavalyi 4,7 százalék után.

Elmaradt az amerikai élénkülés

A Valutaalap szerint a világgazdasági növekedésre vonatkozó legújabb előrejelzése az amerikai gazdasági élénkülés elmaradását, az európai visszaesést és a japán gazdaság recesszióját tükrözi.

Jövő év első felében eljöhet a fellendülés

A pénzintézet a jövőt illetően optimistább: 2002-ben a kamatcsökkentések és más piacélénkítő lépések hatására a világgazdaság növekedése már elérheti a 3,5 százalékot.

A terrortámadások rövid távon hatással lesznek

Az Egyesült Államok ellen két hete végrehajtott támadások rövid távon hatással lesznek a világra, és könnyen lehet, hogy még ezek a csökkentett számok sem teljesülnek - mondja az IMF. A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés ugyanis a szeptember 11-dikei terrortámadás hatásait még nem tartalmazza.

Kenneth Rogoff, az IMF újonnan kinevezett vezető közgazdásza azt mondta, a jövőre várt 3,5 százalékos világgazdasági növekedés mérsékeltebb lehet az Egyesült Államok elleni támadások hatásai miatt, de továbbra is jók a kilátások arra, hogy a jövő év első felében megindul az élénkülés.