Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem tart a háború hatásától az IMF

2001.10.12. 12:01
Az IMF vezérigazgatója arra alapozza derűlátását, hogy a fogyasztók és befektetők szerint amit az Egyesült Államok tesz, az helyes.
Az Egyesült Államok afganisztáni katonai fellépése nem fog sokat rontani a világgazdaság növekedési kilátásain - mondta pénteken a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Horst Köhler moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezletén azt mondta: "jelen vannak bizonyos kockázatok" a világgazdaságban, de az IMF bízik abban, hogy jövőre már jelentős fellendülés kezdődik.

Helyreáll a bizalom

A sajtótájékoztató után a Reutersnek adott nyilatkozatában Köhler ezt azzal indokolta, hogy szerinte helyre fog állni a fogyasztói és a befektetői bizalom, mert "a fogyasztók és a befektetők úgy gondolják, hogy amit az Egyesült Államok tesz, az helyes".

Felülvizsgálják a jóslatot

Az IMF szeptemberben az idei évre 2,6 százalékos, a jövő évre 3,5 százalékos globális növekedést jósolt. Köhler még moszkvai látogatása előtt, egy minapi nyilatkozatában azonban nyomatékosan közölte, hogy ez a prognózis az amerikai merényletek előtt készült, s az IMF a következő hetekben felül fogja vizsgálni világgazdasági prognózisát az Egyesült Államokat szeptember 11-én ért terrortámadás figyelembevételével.

Egészséges oroszok

Oroszországról szólva Köhler a pénteki moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta: az orosz gazdaság egészségét nem rendíti meg az olajárak csökkenése, és Moszkva képes lesz a valutaalap és a kormányhitelezőkből álló Párizsi Klub segítsége nélkül törleszteni 2002-2003 között esedékessé váló küladósságát.