Szilárda
-4 °C
2 °C

IMF: ha nincs euró, nincs fejlődés

2004.09.01. 16:23
Megakadályozhatja Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot a megfelelő lendületű gazdasági fejlődésben, ha az évtized végéig várnak az euró bevezetésével - írta a Bloomberg az Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb tanulmányára hivatkozva.
A három, az Európai Unióhoz frissen csatlakozott "nagyágyú", melyek a tíz új ország GDP-jének közel nyolcvan százalékát adják, legkorábban 2009-ben lépne be a monetáris unióba. Litvánia, Észtország és Szlovénia ezzel szemben már 2006-ban euróra váltana.

Az IMF véleménye szerint minél korábban csatlakozik egy ország az eurózónához, annál inkább tud felzárkózni az Európai Unió fejlettebb tagállamaihoz, így mindenképpen érdemes minél hamarabb megfelelni a belépés feltételeinek. Ám a cseh, lengyel és magyar kormány éppen azzal vesztette el támogatottságát a szavazók körében, hogy megszorító intézkedésekkel kívánják szűkíteni az államháztartási hiányt, mérsékelni az államadósságot és megfelelni az eurózónába történő belépés kritériumainak.

Ezzel szemben a két balti ország és Szlovénia már most az euróhoz kötötte nemzeti valutája árfolyamát, hogy minél előbb elteljen az ERM-II ármechanizmusban kötelezően letöltendő két év, s felkészítse az országok cégeit az eurózónához való csatlakozásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!