Bonifác
10 °C
17 °C

Globális kockázat a magas olajár

2005.08.22. 09:15
Az IMF szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a világgazdaságra a magas olajár. A Valutaalap előrejelzése szerint lassabban fog növekedni a gazdaság az idén, mint korábban várták.
Az IMF szerint a tartósan magas olajárak egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világgazdaság növekedésére - írja a Handelsblatt a szervezet most készülő globális elemzésére (World Economic Outlook) hivatkozva. A magas árszint elsődleges oka a Valutaalap szerint a finomítói kapacitások szűkössége.

Lassabban

Az IMF az idei évre átlagosan 51 dolláros hordónkénti árral számol a korábbi 46,5 dollárral szemben. Ez majdnem 10 százalékkal magasabb az előző becslésnél. Jövőre ennél is magasabb, 53 dollár lehet az átlag.

A Valutaalap a világgazdaság növekedését az idei évre 4,3 százalékra, jövőre 4,4 százalékra teszi. Ezek egyelőre a Handelsblatt szerint nem változtak a korábbi prognózisokhoz képest.

Németországban az IMF 1 százalékos, az USA-ban 3,6 százalékos bővülést vár az idei évre. Az euró-zóna idén 1,3 százalékkal, jövőre 2 százalékkal nőhet. Mindkét utóbbi becslés a korábban adottnál 0,3 százalékponttal alacsonyabb.