Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Globális kockázat a magas olajár

2005.08.22. 09:15
Az IMF szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a világgazdaságra a magas olajár. A Valutaalap előrejelzése szerint lassabban fog növekedni a gazdaság az idén, mint korábban várták.
Az IMF szerint a tartósan magas olajárak egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világgazdaság növekedésére - írja a Handelsblatt a szervezet most készülő globális elemzésére (World Economic Outlook) hivatkozva. A magas árszint elsődleges oka a Valutaalap szerint a finomítói kapacitások szűkössége.

Lassabban

Az IMF az idei évre átlagosan 51 dolláros hordónkénti árral számol a korábbi 46,5 dollárral szemben. Ez majdnem 10 százalékkal magasabb az előző becslésnél. Jövőre ennél is magasabb, 53 dollár lehet az átlag.

A Valutaalap a világgazdaság növekedését az idei évre 4,3 százalékra, jövőre 4,4 százalékra teszi. Ezek egyelőre a Handelsblatt szerint nem változtak a korábbi prognózisokhoz képest.

Németországban az IMF 1 százalékos, az USA-ban 3,6 százalékos bővülést vár az idei évre. Az euró-zóna idén 1,3 százalékkal, jövőre 2 százalékkal nőhet. Mindkét utóbbi becslés a korábban adottnál 0,3 százalékponttal alacsonyabb.