Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Szexbotrányba keveredett az IMF elnöke

2008.10.18. 14:00
A Wall Street Journal információi szerint nyomozás indult Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója ellen, mivel feltételezések szerint kihasználta pozícióját, és szexuális kapcsolatot folytatott egyik beosztottjával. A napilap szerint a nyomozás a jelenlegi válságban fokozottan felkavarhatja a globális pénzügyi rendszer vezető intézményének szerepét. Az eset kapcsán sokaknak egyből eszébe juthat egy korábbi Valutaalapnál jelentkező incidens, melynek következtében a Világbank elnöke (Paul Wolfowitz) kényszerült lemondani.

A Wall Street Journal információi szerint az IMF a Morgan, Lewis & Bockius LLP ügyvédirodát bízta meg az eset kivizsgálásával, a jelentés várhatóan október végén készül el. A vizsgálatot Shakour Shaalan, Egyiptom és más arab országok képviselőjének kérésére kezdeményezték.

Strauss-Kahn közleményben úgy reagált a hírekre, hogy eddig is és a jövőben is együttműködik a külső ügyvédi irodával. Az IMF vezérigazgatója hozzátette, hogy az incidens 2008 januárjában történt és hangsúlyozta, hogy soha nem élt vissza vezérigazgatói pozíciójával.

Az 59 éves Dominique Strauss-Kahn korábbi francia minisztert 2007 szeptemberében választották meg a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának.

A Strauss-Kahn ellen jelenleg zajló nyomozás kiderítette, hogy a vezérigazgató a magyar Nagy Piroskával, az IMF Afrika-szekciójának vezető tanácsadójával folytatott kapcsolatot. A napilap információi szerint kapcsolatunk néhány email váltása után egy európai konferencián kezdődött.

A kapcsolat azonban véget ért, miután Nagy Piroska férje, Mario Blejer, az IMF, BoE és az argentin jegybank korábbi közgazdásza megtalálta a viszonyra utaló jeleket.

A nyomozás még augusztusban indult és még ugyanebben a hónapban távozott az IMF-től Nagy Piroska, azóta az EBRD-nél dolgozik. Nagy Piroska ügyvédje a WSJ-nek elmondta, hogy ügyfele nem nyomás kényszerére távozott a Nemzetközi Valutaalaptól. A nyomozás azt próbálja kideríteni, hogy nyomás hatására kellett-e távoznia pozíciójából Nagy Piroskának.

Egy IMF illetékes elmondása szerint a titoktartás biztosítása érdekében kiemelt fontosságú volt, hogy korlátozzák azon emberek számát, akik tudnak a nyomozásról.

Az eset 15 hónappal azután történt, hogy Paul Wolfowitz, a Világbank korábbi elnöke lemondásra kényszerült, mert megsértette a bank etikai szabályait, amikor hatalmát felhasználva érte el, hogy barátnője jelentős fizetésemelést és előmenetelt kapjon.