Emma
-2 °C
6 °C

Július elején kell ajánlatot tenni az INA-ra

2003.06.24. 09:37
Horvátország befejezte a tárgyalásokat az INA három potenciális szakmai befektetőjével. A Molnak, az OMV-nek és a Rosznyeftnek a jövő hét végéig kell beadniuk végső ajánlatukat a megvásárlandó 25 százalék plusz egy INA-részvényre - adta hírül a Reuters.
A hírügynökség ezt egy horvát kormányközleményre hivatkozva közölte, amely július első hetét adta meg határidőül a végső, a vevőjelölteket már kötelező ajánlatok beadására. Ezzel feléledt a remény, hogy a korábban már többszöri csúszást szenvedő INA-privatizáció az eredetileg tervezett időszakban fejeződik be.

2,5 milliárd kuna

Megfigyelők korábban úgy vélték, hogy az eladási folyamat nem fog lezajlani a decemberre tervezett horvát választások előtt, pedig a tranzakció létrejötte fontos lenne a horvát államnak, amelynek égetően szüksége van arra a 2,5 milliárd kuna (384,3 millió dollár) privatizációs bevételre, amit idénre beterveztek.

16 ezer dolgozó

A teljes INA-t korábban 1,2-1,8 millió euróra értékelték, nyeresége tavaly közel megháromszorozódott az előző évi szinthez képest (968 millió kunára az egy évvel azelőtti 358 millióról). A stratégiai partner megjelenésétől meglehetősen sokat várnak Horvátországban, többek között az INA 16 ezer dolgozójának legalább 3 évig való megtartását és azt, hogy a vállalat képes legyen egy 1,6 milliárd dolláros növekedési program megvalósítására.