Valér
-1 °C
0 °C

Tízen pályáznak a horvát olajtársaságra

2002.06.17. 12:53
A horvát kormány hétfőn hivatalosan is megerősítette azt a szóvivői szinten már pénteken közölt hírt, hogy tíz cég jelezte vásárlási szándékát a pénteken lejárt határidő végéig az INA horvát kőolajipari vállalat privatizációs pályázatán.
A hétfői bejelentés szerint a magyar Mol Rt. mellett pályázott a stratégiai befektetésre - az INA 25 százalékának plusz egy részvénynek a megvételére - az Edison Gas, az Emerging Markets Partnership, a görög Hellenic Petroleum, az orosz Lukoil-LATSIS csoport, az osztrák OMV, a szlovén Petrol az Israel Corporation és a Sibir Energy nevű csoportokkal, a lengyel PKN Orlen, valamint az orosz Rosznyeft és Szibnyeft.

A kormány szerint több más vállalat is kifejezte érdeklődését az INA-val folytatandó együttműködés más formái iránt, amelyek azonban kívül esnek a tervezett tranzakció körén.

Július elején szűkül a kör

Július elejére várható, hogy a beérkezett szándéknyilatkozatok áttanulmányozása után a Deutsche Bank és a PricewaterhouseCoopers - a tranzakció tanácsadói - a horvát kormánnyal és az INA igazgatóságával szűkebb listát hirdetnek. A kiválasztásban fontos szerepe lesz annak, hogy a jelöltnek milyen stratégiai elképzelései vannak az INA jövőjéről, beleértve a hozzájárulást a horvát gazdaság egészének fejlődéséhez - áll a hétfői zágrábi közleményben.

Az 17 ezer embert foglalkoztató INA egyedüli tulajdonosa a horvát kormány. Tavaly az INA Horvátországban és külföldön kétmillió tonna nyersolajat és 1,8 milliárd köbméter földgázt termelt. A tulajdonában levő két finomító és két kenőolajgyártó üzem 2001-ben 4,8 millió tonna nyersolajat dolgozott fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!