Auguszta
-3 °C
2 °C

Indiából csábítanak vevőket angliai luxusra

2008.05.05. 13:39
Indiában próbálnak szerencsét a londoni ingatlanosok szupergazdag ügyfeleket keresve. De miért fektetnének be a bizonytalan ingatlanpiacba? Mert a multimilliomosoknak nagyon sok elköltendő pénze van.

A világ egyik legdrágább lakását Mumbaiban (1996-ig Bombay) építik ázsia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani számára – írja a BBC Online. Saját felhőkarcolójában hat emelet csak a luxusautóinak van fenntartva. Előreláthatóan kétmilliárd dollárba kerül majd felhúzni az épületet.

Nem ez az egyetlen hasonló feljesztés és nem Mukesh Ambani az egyetlen milliárdos Indiában. Éppen ezért az angol ingatlanosok közül egyre többen próbálják megvetni a lábukat az országban. Ezenkívül angliai luxusingatlanokra is Indiában keresnek vevőket. A Candy & Candy ingatlanfejlesztő cég egyik tulajdonosa, Nick Candy Mumbaiban próbál vásárlókat találni One Hyde Park nevű luxusberuházásuk lakásaira. A london közepén épülő ingatlanban átlagosan húszmillió fontba kerül egy lakás. Nick Candy hozzá van szokva ahhoz, hogy szupergazdagokkal tárgyaljon, de saját bevallása szerint megdöbbentő, mennyi multimilliomos él Indiában.

A Candy & Candy a leggazdagabbakra specializálódott, ügyfelei között uralkodók, magáncégek, olajvállalatok vezetői vannak.

Felmerül a kérdés, hogy a lassuló ingatlanpiacra miért akrnának befektetni a gazdagok. Nick Candy szerint a lassulás leginkább a kétmillió font alatti ingatlanokat érinti, ahol a leendő vásárlónak össze kell szedni az ingatlan megvásárlásához szükséges pénzt. Ebben a szegmensben az árak csökkenésére számít a szakma, egyes becslések szerint tíz százalékkal esik majd a lakások értéke. A legdrágább ingatlanok azonban – ötmillió font felett – azonban tartják értéküket. Nincsenek sokan, akik megengedhetik maguknak ezt a fajta luxust, de Londonban még nincs is olyan nagy választék ilyen lakásokból.

Az ázsiai országok közül Indiában van a legtöbb milliárdos, a legutóbbi összesítés szerint 36, közös vagyonuk kétszázmilliárd dollár. Ez leginkább a száguldó gazdaságnak köszönhető, mely egyelőre nem mutatja a lassulás jeleit. A leggazdagabbak pedig befektetnék vagyonukat a világ többi részén is.