Valér
2 °C
8 °C

Ingatlankezelők bilincsben

2006.01.18. 10:33
Bilincsben elvezetett alapkezelők, túlértékelt vagyonok, aggódó befektetők. Nem egy albán pilótajátékról szól a történet, hanem a német ingatlanalapokról. Immár a második ingatlanalap nem fizet Németországban.
Az első nem fizető alap a Deutsche Bank kezelésében álló Grundbesitz-Invest volt, előtte a szektor 40 éves történelmében mindenki fizetett. Most viszont újabb ingatlanalapból várják hiába a pénzüket a befektetők, miután a KanAm befagyasztotta az US-Grundinvest alapját.

Egy átminősítéssel indult

Az ok egyszerű: megindultak a pénzkivonások az alapból, miután egy német minősítő cég eladásra tette jegyeit amerikai befektetési problémáira hivatkozva. Az eladások hatására hamar áttörték a törvényileg előírt 5 százalékos likviditási határt, emiatt a kifizetéseket le kellett állítani.

A német ingatlanalapok problémái több dologra vezethetők vissza. A tavalyi évben egyre jobban megkérdőjeleződött a bennük lévő ingatlanok kimutatott értékeinek realitása. A befektetők elbizonytalanodtak, s miközben a 2001 és 2004 között 39 milliárd euró áramlott az ingatlanalapokba, addig 2005 első 11 hónapjában már 375 millió eurót vontak ki belőlük.

Megkérdőjelezhető érték

A 88 milliárd euró vagyont kezelő német ingatlanalapok esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az egyik oldalon áll a nem likvid, ráadásul megkérdőjelezett értékű ingatlanvagyon, a másik oldalon azok a befektetők, akiknek egy része azonnal pénzhez akar jutni. Ez addig nem jelentett problémát, ameddig csak jött a pénz.

A német ingatlanalapok válásága már látszott 2005-ben is, a német ingatlanforgalom a tavalyi évben 51,4 milliárd euróra rúgott az AtisReal adatai szerint. Ebben részben tükröződnek már a nyílt végű alapok eladásai is. A "csöndes" negyven én után rövid időn belül kirobbant két ingatlanbotrány nyomán a rendőrség sem maradt tétlen: lapinformációk szerint mindkét alapnál nyomozás folyik, és vizsgálatot indítottak az alapok több vezetője ellen is.

Magyarországon az ingatlanalapoknál nincsenek ilyen problémák. Itt inkább azzal küzdenek, hogy nem tudnak megfelelő ingatlanokat venni a rendelkezésükre álló rengetek pénzből. A némettel szemben a magyar ingatlanpiac iránya is kedvezőbb, a befektetési célú instrumentumok ára folyamatosan megy fel.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft