Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Dolgozzunk Londonban, lakjunk Budapesten!

2006.07.24. 15:40
A rugalmas munkavégzés elterjedése és az olcsó repülőjegyek lehetővé teszik, hogy idővel több száz kilométerről ingázzunk munkahelyünkre. Londoni fizetésből élhetünk Budapesten?

Tíz év múlva másfél millió Londonban dolgozó fog a brit szigeteken kívül lakni - írja a BBC a Centre for Future Studies intézet tanulmányára hivatkozva. A szigetország magas lakásárai, az olcsó repülőjáratok, a rugalmas munkaidő és az infokommunikácós eszközök lehetővé teszik, hogy otthonról dolgozzunk (akár Barcelonában, Velencében, vagy Budapesten) és csak néha járjunk be a munkahelyünkre, akár több száz kilométerről is.

Olcsón a levegőben

Ahelyett, hogy nap mint nap senyvednének az emberek a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközökön, jobb életkörülményeket fognak keresni olcsóbb európai városokban, és olyan munkahelyeket, ahol nem kell minden reggel megjelenni - áll a tanulmányban. A nemzetközi ingázás az olcsó repülőjáratoknak köszönhető. Egy London-Barcelona jegy, ha időben lefoglalják, 15,99 fontba kerül illeték nélkül, egy Basingstoke-London (77 kilométer) vonatjegy 15,4 font. Persze technológiai újítások is kellenek, hogy ez jól működjön, például az, hogy az ingázók gyorsan átjussanak a repülőtereken.

A BBC szerint már most is van példa erre az életmódra: Carrie Frais londoni hírbemondó Barcelonában él, az ingázáshoz olcsó repülőjáratokat használ. "Nem tudnám megengedni magamnak ezt az életmódot Londonban, csak ha a nap 24 órájában dolgoznék. Barcelonában a lakások bérleti díja, az élelmiszerek és a ruhák is olcsóbbak." A négyórás utat nem lehet mindennap megcsinálni, így a műsorvezető, ha munka van, pár napra Londonban marad a családjánál, barátainál.

Kreatív vagyok, napsütést akarok!

Az információs társadalomban és gazdaságban egyre inkább teret nyernek a kreatív munkák, és az otthonról való munkavégzés is elterjed - idézi a BBC Frank Shaw-t, a Centre for Future Studies igazgatóját, aki szerint a munkavégzés helyszíne mind kevésbé lesz lényeges. Így az embereknek nem azt kell majd eldönteniük, hogy a város melyik részén vegyenek vagy béreljenek lakást, hanem inkább azt, hogy melyik országban szeretnének élni - az árak, a klíma és a közlekedés függvényében. Minél ritkábban járnak tehát be dolgozni, annál messzebb költözhetnek munkahelyüktől.

A jelentés szerint a Londonba ingázók így lakhatnak tíz év múlva Dubrovnikban, Faróban, Alicantéban, Veronában, Tallinnban, Pulában, Velencében, bárhol.

De mi lesz a környezettel?

A szép, könnyed és kényelmes élet reményének bemutatása után a jelentés le is törli az olvasók mosolyát: a magas olajárak, a kerozin adójának emelkedése és a környezetkárosító hatások elijeszthetik az olcsó légitársaságokat.

A cikk miatt több olvasó felháborodott, a húsz hosszászólás fele szól arról, hogy egy ilyen forgalókönyv megvalósulása hatalmas károkat okozna a környezetnek, mivel a légi közlekedés nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!