Piroska
-2 °C
5 °C

Éllovas a közép-európai hármas

2004.06.10. 09:41
A legjobban kihasználható ingatlanokat a magyar, cseh és lengyel piac nyújtja a régióban - derül ki egy kutatásból. AZ éllovasok mögött a szlovák-észt páros következik.
A cseh, a magyar és a lengyel piac nyújtja a legjobban kihasználható lehetőségeket a kereskedelmi ingatlanoknál a közép- és kelet-európai országokban - derül ki a Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) nemzetközi ingatlan-tanácsadó most közzétett felméréséből. A szakértők szerint mindhárom ország további erősödésre számíthat, pozícióikat nem fenyegeti veszély a térség más országai felől.

A tanácsadó cég 50 különböző politikai, gazdasági, illetve ingatlanos szempontok alapján mérlegelte, hogy ezek miként hatnak a kereskedelmi ingatlanpiac stabilitására és növekedésére. Magyarország a legtöbb kategóriában az első három közé került a vizsgált 13 ország közül, amelyek egy része az EU-hoz most csatlakozott országokból került ki, továbbá benne van Románia, Bulgária és Horvátország mint hamarosan belépők, Törökország mint lehetséges tag és Oroszország mint meghatározó állam a térségben.

Vannak még lehetőségek

Csehország ugyan abszolút értelemben az idén megelőzte Magyarországot a tavalyi listához képest, és a jóval nagyobb Lengyelország csak a harmadik lett, a három piac között azonban elhanyagolható a különbség, miközben a negyedik Szlovákia hozzájuk képest nagyon lemaradt - fogalmazott lapunknak Charles Taylor, a C&W/H&B ügyvezető igazgatója és üzlettársa. Magyarország például a három ország közül a legkevesebb kockázattal jár a befektetők szemében, s ezt a tulajdonságát jó ideje tartja. Lengyelország pedig a növekedési potenciál tekintetében megelőzi a két előtte végzett országot.

Az elemzésben csoportokat is kialakítottak fejlettségi szint és potenciális pálya alapján. Eszerint az élen az említett hármas áll, mögöttük a szlovák-észt páros következik, ám e kettő ország hiába növekszik viszonylag gyorsan, méretük miatt soha sem érik be az élen haladó hármast. A feltörekvő harmadik alcsoport (Litvánia, Oroszország, Lettország, Szlovénia) jóval hátrább tart a fejlődésben, mint a vezető három állam, de az EU-átlagot gyorsabban érik el, mint az előttük állók. Oroszország, már csak mérete miatt is, egyszerűen megkerülhetetlen az ingatlanfejlesztők számára. Az ottani piac hihetetlen ütemben növekszik, és megfigyelhető, hogy az összes ingatlanos részterületre kiterjed a külföldi, különösen a multinacionális cégek figyelme.

Telítetlennek s ezért kiváló terepnek nevezte a szakértők zöme a román, a horvát, a bolgár és a török piacot. Az alacsony bérköltségek és a folyamatosan javuló üzleti környezet mind több gyártó vállalatot késztet arra, hogy áttelepítse egységét ezekbe az országokba. Ennélfogva a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet is megnőtt, és még inkább növekszik a közeljövőben, különösen Bulgáriában.