Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Riválisa meggyilkolásáért 'felelős' egy brit ingatlanbáró

2005.12.19. 15:40
Mohamed Raja meggyilkolásának vádja alól felmentették, a rivális vállalkozó haláláért mégis felelősnek tartja a brit legfelső bíróság a multimilliomos Nicholas van Hoogstratent.

Az ingatlanbefektetéseiről ismert brit vállalkozó, Nicholas van Hoogstraten felelős azért, hogy megölték Mohamed Raját - állapította meg a brit Legfelső Bíróság - írja a BBC. Az ítélet annak ellenére született, hogy a büntetőbíróságok felmentették az emberölés vádja alól a 60 esztendős Hoogstratent, akit 1968-ban Anglia legfiatalabb milliomosaként tartottak számon - egy internetes forrás szerint.

Lightman bíró döntése szerint nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy az üzletember belekeveredett a halálesetbe. Mindez azért fontos döntés, mert az áldozat családja polgárjogi kártérítés miatt perelte be most Hoogstratent, akitől hatmillió fontot követelnek. A vád szerint Hoogstraten egy pszichopata, aki "intézkedett a gyilkosságról", és ezt tanúkkal próbálta igazolni a felperes jogásza, Andrew Mitchell. (A tanúk elsősorban Hoogstraten mentális állapotát voltak hivatottak "illusztrálni".)

Így például Hoogstraten házbérlői tanúskodtak arról, hogy a vállalkozó igencsak erőszakos ember, aki hajlamos az agresszióra.

A tényleges elkövetők életfogytiglanig ülnek

Mohamed Raját 62 éves korában, 1999-ben gyilkolták meg, amikor a kapucsengőre válaszolt otthonában, a dél-londoni Sutton városrészben. Gyilkosai, Robert Knapp és David Croke - akik állítólag Hoogstratennek dolgoztak - jelenleg életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik.

Rajának elszámolási vitája volt Hoogstratennel, és Lightman bíró szerint az utóbbi valóban azzal bízta meg a két gyilkost, hogy ne csak megfenyegessék, vagy sérülést okozzanak Rajának, hanem öljék is meg. A bíró mostani döntése szerint Hoogstratennek 500 ezer font perköltséget kell megfizetnie.

Ugyanakkor Hoogstratennek még Raja megölése után sem sikerült elintéznie a követelésekkel kapcsolatos bírósági ügyeket: Raja családja ugyanis makacsul folytatta azt a jogvitát, amelyet az elhunyt vállalkozó kezdeményezett.

Hoogstraten a mostani per tárgyalásain sohasem jelent meg. Az alperes egy korábbi nyilatkozatában elismerte, hogy 35 éve ismerte ugyan Knappot, de soha nem bérelte fel őt semmire sem. Hoogstratent első fokon a büntetőbíróság 10 éves börtönre ítélte, emberölés miatt. A fellebbviteli fórum azonban felmentette őt.

Hoogstraten karrierje
Hoogstraten ellen nemcsak emberölés miatt emeltek korábban vádat. Előfordult már, hogy azért tartóztatták le, mert gránáttámadást intézett egy adósa ellen. Nicholas van Hoogstraten Bermudán kezdett a hatvanas években ingatlanvállalkozásokba, miután leszerelt a királyi haditengerészettől, a Royal Navytől. Az üzletember Shoreham-by-Sea-ben született, és itt járt előzőleg egy jezsuita iskolába, amelyet 1962-ben hagyott ott. Vállalkozását egy bélyeggyűjtemény eladásából indította be, majd Bermudáról Nagy-Britanniába költözött át. Elsősorban Londonban és Brightonban fektetett be, 1968-ban ő lett a szigetország legfiatalabb milliomosa. Ingatlanvagyonába több mint háromszáz tétel tartozott, miközben már ekkor négy évet kellett börtönben töltenie. 1980-ra már több mint kétezer ingatlanja volt. A kilencvenes években részlegesen kiszállt az angliai ingatlanbizniszből és nigériai, illetve zimbabwei bányászati vállalkozásokba invesztált. Külföldi ingatlanügyleteit azonban tovább folytatta Hoogstraten.