Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Ingatlanalapok: pánik és hisztéria

2006.01.20. 10:15
Rövid időn belül a harmadik német nyílt végű ingatlanalap kénytelen fizetésképtelenséget jelenteni. A szakértők figyelmezettek, a piacon pánik és hisztéria jelei figyelhetők meg, a beinduló pénzkivonási spirál ami az egész szektort megrogyaszthatja. Magyarországon nem fenyeget ilyen veszély, idehaza szinte fuldokolnak a pénzben az alapok.
A KanAm német ingatlanalap kénytelen volt teljesen lehúzni a rolót és egyelőre befagyasztani a kifizetéseket, az amerikai befektetésekkel foglakozó US-Grundinvest alapjának fizetésképtelensége után ugyanis a befektetők a központi 3,2 milliárd eurós alapjából is elkezdték kivonni a tőkét, ám az likviditásának határához érkezett. Az elemzők figyelmezetettek, a pánikszerűen meginduló pénzkivét az egész szektort megrogyaszthatja - írja a Financial Times.

A bajok először tavaly jelentkeztek, a korábbi négy év 39 milliárd eurós beáramlása után ugyanis a befektetők az alacsony hozamok miatt elkezdték kivonni a pénzt a nyílt végű ingatlanalapokból. Egyre több jel mutatott ráadásul arra, hogy az alapokban lévő ingatlanvagyon túlértékelt, azaz a jegytulajdonosoknak még a korábban számítottnál is kevesebb pénzzel kell beérniük. Ebben a helyzetben derült ki, hogy az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC vizsgálatot kezdeményezett az 500 millió eurós vagyont kezelő KanAm amerikai partnereinél. A hír hatására a német Scope elemzőcég a KanAm US-Grundinvest befektetési jegyeinek eladását javasolta, amit meg is szívleltek a befektetők.

A tulajdonosok azonnal elkezdték kivonni a pénzt az alapból, aminek következtében rövid idő alatt elfogyott a likvid eszközökre törvényileg előírt ötszázalékos hányad, és az alap kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket. A KanAméhoz hasonló botrány rázta meg öt hete a jóval patinásabb Deutsche Bank Grundbesitz-Invest alapját is. Amíg újraértékelik az ingatlanvagyont, a kifizetések ott is szünetelnek, és ingatlaneladásokkal mintegy egymilliárd euró likvid eszközre igyekeznek szert tenni.

A hazai befektetőket hasonló problémák egyelőre nem fenyegetik, az ingatlanalapok kezelői inkább a rájuk bízott hatalmas készpénzösszegek befektetésének problémájával néznek szembe.