Bernadett
0 °C
4 °C

Több mint 1000 milliárd forint egy városrészért

2006.10.18. 16:00
Rekordáron, 5,4 milliárd dollárért (több mint ezermilliárd forintért) kelt el egy New York-i 110 lakásos ingatlankomlexum. Az új tulajdonos Jerry Speyer tulajdonában van többek között a Rockefeller Center és a Chrysler Building is.

Minden idők egyik legnagyobb ingatlanügylete jött létre New Yorkban: a milliárdos ingatlanbefektető Jerry Speyer 5,4 milliárd dollárért vett meg Manhattanben, East Riverben egy 110 lakásos épületkomlexumot. Jerry Speyer a Tishman Speyer Properties elnöke, s olyan épületek vannak a tulajdonában, mint a Rockefeller Center és a Chrysler Building. Speyer és partnere, a Black Rock Realty tucatnyi licitálóra ígért rá. Megelőzött egy olyan befektetői csoportot is, amely a bérlőkkel állt össze. A bérlők abban reménykedtek, hogy viszonylag elfogadható árú lakásokat biztosíthatnak maguknak.

Az eladót, a MetLife társaságot azonban csak az ár érdekelte, a lehető legdrágábban akarták értékesíteni az ingatlant - írja a New York Times. A bérlőkből álló csoport 4,5 milliárd dollárért vette volna meg az épületeket. Ennél az árnál nemcsak a győztes ajánlat volt nagyobb, hanem olyan ingatlanbefektető nagyágyúk ajánlatától is elmaradtak, mint az Apollo Real Estate Advisors és a Dermot Company együttes ajánlata, a Related Companies és a Lehman Brothers közös licitje, a Millstein Brothers, a Vornado Realty Trust.

Manhattanben az utóbbi években az egekbe szökött a lakások ára, illetve bérleti díja. A politikusok és bérlők számára egyre fontosabb ügy a lakáshelyzet megoldása. Az ügylet után Jerry Speyer megnyugtatta a bérlőket, nem kell félniük attól, hogy drámaian megváltoznának a körülményeik. A Tishman Speyer Properties mély gyökerekkel rendelkezik New Yorkban, így tudja, milyen nagy értéke van a gondozott környezetnek - nyilatkozta Speyer a New York Timesnak.