Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nagy-Britanniában nem volt invázió

2005.06.22. 09:23
A budapesti brit nagykövetség legfrisseb negyedéves adatai szerint 2005 januárja és márciusa között alig valamivel több mint 40 000 ember vállalt munkát az Egyesült Királyságban az újonnan csatlakozott uniós tagállamokból.

176 ezerre nőtt a munkavállalók 2004 májusa óta, bár közülük sokan csak rövid ideig maradtak az Egyesült Királyságban. A regisztrációk száma visszaesett a 2004. június-júliusi csúcs óta. A nyilvántartásba vettek csaknem valamennyien teljes állásban dolgoznak, és olyan szektorokban, ahol hiány van képzett munkaerőből: szálloda- és vendéglátóipar, adminisztráció, üzlet és menedzsment, mezőggazdaság, egészségügy és építőipar.

A regisztrált munkavállalók zöme Lengyelországból (56 százalék), Litvániából (17 százalék) és Szlovákiából (10 százalék) érkezett, java részük fiatal (18 és 34 év közötti) és egyedülálló. Csak két százalékuk regisztráltatott 17 éven aluli eltartottat, ami arra utal, hogy nem fogják számottevően igénybe venni az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokat.

Ez azt jelenti, hogy az új tagállamok polgárai továbbra is dolgozni mennek az Egyesült Királyságba és nem különböző segélyekért. Csak nagyon kevesen igényeltek segélyeket és még kevesebben jogosultak rá.

Számos intézkedés született a kizsákmányolás és a visszaélések kiküszöbölése érdekében: az illetékes munkafelügyeleti szervek akcióba lépnek ha szükséges, és a bevándorlási szolgálat kivizsgál minden panaszt annak érdekében, hogy a szabályok megsértőit az igazságszolgáltatás elé lehessen állítani. A közép- és kelet-európai tagállamok több nyelvén jogi útmutatót adtak ki a munkavállalók számára.

A munkavállalók közül sokan hazatérnek: a Manpower számára készített felmérés szerint az új tagállamok dolgozóit alkalmazó munkaadók felétől már mentek el ilyen alkalmazottak. Ezen dolgozók átlagban 3-4 hónapig álltak alkalmazásban. Ahogy az élet minősége és a foglalkoztatási kilátások javulnak az új tagállamokban, a munkavállalók valószínűleg haza fognak térni - új szaktudással és nemzetközi kapcsolatokkal gazdagodva, mellyel elősegítik majd a gazdasági növekedést és új lehetőségeket teremtenek saját hazájukban.

A felmérés tanúsága szerint az Európai Unió bővítése összességében pozitív hatást gyakorolt az Egyesült Királyág munkaerőpiacára. Május és december között a regisztrált dolgozók körülbelül 500 millió forinttal (közel 185 milliárd forint) járultak hozzá a brit nemzetgazdasághoz. Az új tagállamokból érkezett mukavállalók a munkaképes korú népesség alig valamivel több mint 0,4 százalékát teszik ki.

A regisztráltak mindössze 3 százaléka jött Magyarországról (ennél csak Észtországból, Szlovéniából érkeztek kevesebben). Az összesen 2310 embert jelent. A május és december közti időszakban a segélyért folyamodók között csupán négy magyar volt.