Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A Vodafone is támadja a magyar iparűzési adót

2006.11.13. 08:23
Újabb magyar ügy érkezett előzetes döntéshozatali eljárás keretében az Európai Bírósághoz a helyi iparűzési adóval kapcsolatban.

Újabb magyar ügy került az Európai Bíróság elé a helyi iparűzési adó közösségi joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatban. A Zala Megyei, illetve a Legfelsőbb Bíróság után a Fővárosi Bíróság is a luxemburgi bírák véleményére kíváncsi.

Az FB két cég ügye miatt indított előzetes döntéshozatali eljárást: az egyikben a Vodafone Magyarország Zrt. kéri az államtól az ipa EU-csatlakozás utáni fenntartásával okozott kár megtérítését. Az Innomed Medical Orvostechnikai Rt. annak megállapítását kérte az FB-től, hogy az állam jogellenesen adott felhatalmazást a helyi önkormányzatoknak az ipa bevezetésére, illetve, hogy emiatt a fővárosi és az esztergomi képviselő-testület jogtalanul vetette ki az adónemet.

A magyar bíróság által feltett konkrét kérdéseket körülbelül 5 hét múlva publikálják az unió hivatalos lapjában. Az EB a Zala Megyei és a Legfelsőbb Bíróság ügyét a kérelmek hasonlósága miatt egyesítette, amihez nagy valószínűséggel az FB kérelmét is hozzácsapják. A magyar kormány aktuális álláspontja szerint az iparűzési adó 2010-ig az adórendszer része marad.

Egy, az ipához hasonló, a magyar keresetekhez érvelési alapot szolgáltató olasz adó ügyében korábban olyan döntés született az unióban, hogy az nem sért EU-szabályokat ? ez alapján szakértők szerint nagyot nőtt az esélye annak, hogy a magyar adót sem kell megszüntetni.