Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A jó ügyfél kaphat a bank talált pénzéből

2002.08.28. 10:40
A csődbe jutott WorldCom Inc. volt és jelenlegi vezetői számtalan nyilvános részvénykibocsátásban (IPO) vettek részt, s ezekből - a távközlési papírok szárnyalása idején - vastag haszonra tettek szert - írja a Reuters az Egyesült Államok képviselőháza által felállított, a pénzügyi szolgáltatásokat vizsgáló bizottsága jelentésére hivatkozva.
Az érintettek között van a WorldCom ex-vezérigazgatója, Bernard Ebbers, a cég volt pénzügyi vezetője, Scott Sullivan, illetve a vállalat jelenlegi elnöke, Bert Roberts, valamint az igazgatótanács feje, Stiles Kellett is.

A részvényekhez - sok esetben rivális távközlési cégekéhez - a Salomon Smith Barney (SSB), illetve elődjei jóvoltából jutottak a WorldCom menedzserei.

Egy kis talált pénz a jó kapcsolatok fenntartásáért

A vizsgálat szerint valószínű, hogy a vezetők IPO-ügyletekbe való bevonása olyan jócselekedet volt, amelytől az SSB a jól jövedelmező befektetési banki kapcsolatok fenntartását remélte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és mennyiért vehettek friss részvényeket a cégvezetők.

Egyszer volt egy nagy hightech-lufi

A kilencvenes évek második felében tuti üzletet jelentett, ha valaki már egy telekomcég tőzsdei startjakor, kibocsátási árfolyamon vásárolhatott be a társaság részvényeiből, hiszen biztos lehetett abban, hogy a befektetők eufóriája hamarosan az egekbe repíti a papírok kurzusát.

Több, akkor robbanásszerű növekedést felmutató vállalat azóta szép csendben - vagy éppen botrányosan - csődbe is ment.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!