Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Az írek Európa leggazdagabbjai

2006.07.13. 08:08
Az ír központi bank felmérése szerint az írek már gazdagabbak, mint a britek, németek vagy olaszok. A szigetlakóknak még az amerikaiknál is nagyobb, átlagosan 150 ezer euró a vagyona. Ezzel a másodikok a japánok mögött, bár a listán nem szerepel Svájc és Luxemburg.

Írországban egy állampolgár átlagos nettó vagyona megközelíti a 150 ezer eurót, több, mint amennyivel a britek, a franciák, a németek vagy az olaszok büszkélkedhetnek – számítja a Bank of Ireland. A szigetország első számú kereskedelmi bankja által készített elemzésből az is kiderül, hogy az írek az amerikaiaknál is gazdagabbak.

A vizsgált országok közül – tehát a G7 csoportból – egyedül Japán előzi meg őket. (Más kérdés, hogy a felmérésből kimaradt kisebb európai országok, például Svájc vagy Luxemburg könnyen megváltoztathatták volna az eredményt.) Nagy eredmény ez, ha figyelembe vesszük, hogy az 1973-as európai uniós csatlakozás idején az írek nem sokkal voltak vagyonosabbak, mint a görögök vagy a portugálok.

Az ingatlanpiacnak köszönhetik

Mark Cunningham, a Bank of Ireland privát banki részlegének vezetője szerint honfitársai gazdagsága elsősorban az elmúlt évtized szédítő ütemű GDP-növekedését kísérő ingatlanpiaci boomnak köszönhető. Az írek a többi fejlett ország lakosainál több kockázatot vállaltak, és egyik ingatlanbefektetést a másik után hajtották végre.

Nem is bánták meg: 1995–2005 között háromszorosára emelkedtek az ingatlanárak, és ebből szinte mindenki profitált, hiszen az írek nyolcvan százaléka – Nyugat-Európában szokatlan módon – saját tulajdonú, nem pedig bérelt lakásban él. Nem csoda, hogy egy évtized leforgása alatt három és félszeresére, 681 milliárd euróra nőtt a négymillió szigetlakó összesített vagyona. A Bank of Ireland számítása szerint a lakóingatlanokat nem számítva 30 ezer milliomos van Írországban, ha pedig a lakások értékét is beleszámítjuk, akkor 100 ezer körül van ez a szám.

A vagyon háromnegyede ingatlan

Az ingatlanok jelentőségét mutatja, hogy az írek vagyonának átlagosan 71 százalékát ezek teszik ki, míg a részvény 16, a készpénz 10, a kötvény pedig 3 százalékot képvisel. Más fejlett országokban sokkal kisebb az ingatlanok aránya, ám Cunningham azt jósolja, hogy középtávon a lakosság elöregedése miatt az írek portfóliójának összetétele is változik majd, nevezetesen megnő a nyugdíj-előtakarékossági és egyéb befektetések súlya.

Ezt annál inkább szükségesnek tartják a szakértők, mivel az ingatlanpiaci buborék bármikor kipukkadhat, és ez a jelzáloghitelek magas aránya miatt a lakosság széles rétegeit és a gazdaság minden ágazatát érzékenyen érintené. Erre a problémára egyébként az OECD nemrég kiadott országjelentése is felhívta a figyelmet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!