Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az írek Európa leggazdagabbjai

2006.07.13. 08:08
Az ír központi bank felmérése szerint az írek már gazdagabbak, mint a britek, németek vagy olaszok. A szigetlakóknak még az amerikaiknál is nagyobb, átlagosan 150 ezer euró a vagyona. Ezzel a másodikok a japánok mögött, bár a listán nem szerepel Svájc és Luxemburg.

Írországban egy állampolgár átlagos nettó vagyona megközelíti a 150 ezer eurót, több, mint amennyivel a britek, a franciák, a németek vagy az olaszok büszkélkedhetnek – számítja a Bank of Ireland. A szigetország első számú kereskedelmi bankja által készített elemzésből az is kiderül, hogy az írek az amerikaiaknál is gazdagabbak.

A vizsgált országok közül – tehát a G7 csoportból – egyedül Japán előzi meg őket. (Más kérdés, hogy a felmérésből kimaradt kisebb európai országok, például Svájc vagy Luxemburg könnyen megváltoztathatták volna az eredményt.) Nagy eredmény ez, ha figyelembe vesszük, hogy az 1973-as európai uniós csatlakozás idején az írek nem sokkal voltak vagyonosabbak, mint a görögök vagy a portugálok.

Az ingatlanpiacnak köszönhetik

Mark Cunningham, a Bank of Ireland privát banki részlegének vezetője szerint honfitársai gazdagsága elsősorban az elmúlt évtized szédítő ütemű GDP-növekedését kísérő ingatlanpiaci boomnak köszönhető. Az írek a többi fejlett ország lakosainál több kockázatot vállaltak, és egyik ingatlanbefektetést a másik után hajtották végre.

Nem is bánták meg: 1995–2005 között háromszorosára emelkedtek az ingatlanárak, és ebből szinte mindenki profitált, hiszen az írek nyolcvan százaléka – Nyugat-Európában szokatlan módon – saját tulajdonú, nem pedig bérelt lakásban él. Nem csoda, hogy egy évtized leforgása alatt három és félszeresére, 681 milliárd euróra nőtt a négymillió szigetlakó összesített vagyona. A Bank of Ireland számítása szerint a lakóingatlanokat nem számítva 30 ezer milliomos van Írországban, ha pedig a lakások értékét is beleszámítjuk, akkor 100 ezer körül van ez a szám.

A vagyon háromnegyede ingatlan

Az ingatlanok jelentőségét mutatja, hogy az írek vagyonának átlagosan 71 százalékát ezek teszik ki, míg a részvény 16, a készpénz 10, a kötvény pedig 3 százalékot képvisel. Más fejlett országokban sokkal kisebb az ingatlanok aránya, ám Cunningham azt jósolja, hogy középtávon a lakosság elöregedése miatt az írek portfóliójának összetétele is változik majd, nevezetesen megnő a nyugdíj-előtakarékossági és egyéb befektetések súlya.

Ezt annál inkább szükségesnek tartják a szakértők, mivel az ingatlanpiaci buborék bármikor kipukkadhat, és ez a jelzáloghitelek magas aránya miatt a lakosság széles rétegeit és a gazdaság minden ágazatát érzékenyen érintené. Erre a problémára egyébként az OECD nemrég kiadott országjelentése is felhívta a figyelmet.