Benedek
-4 °C
5 °C

Nem engedik el Irak adósságát

2003.12.17. 08:35
A Világbank szerint a 120 milliárd dollárnyi iraki adósságnak a kétharmadát kellene leírni. Franciaország fontolóra veszi az adósság elengedését, Oroszország nem enged és Németországnak sem tetszik az ötlet.
Európai turnéja első állomásán, Párizsban James Baker ígéretet kapott Jacques Chirac francia államfőtől, hogy Párizs fontolóra veszi az Iraknak folyósított hitelek egy részének elengedését. Abban is teljes volt az egyetértés, hogy az úgynevezett kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klubbal már jövőre megállapodásra kellene jutnia Iraknak.

Irak 120 milliárddal tartozik

A Világbank szerint a Kuvait lerohanása nélkül számolt legalább 120 milliárd dollárnyi iraki adósságnak - ez az ország GDP-jének a hatszorosa - a kétharmadát kellene leírni. Az amerikai elnök különmegbízottjának feladata, hogy a klub 19 államát rávegye az általuk birtokolt negyvenmilliárd dollár lehető legnagyobb részének elengedésére.

E célból Baker, aki Bush elnök apjának külügyminisztere volt és a család jó barátja, felkeresi Franciaországot, Németországot, Oroszországot és Olaszországot. Irak a kamatokkal együtt mintegy hatmilliárd dollárral tartozik Franciaországnak, 4,8 milliárddal Németországnak és 3,4 milliárddal Olaszországnak.

Moszkva nem enged

Moszkva már közölte, hogy mivel Irak nem szegény ország, egy centet sem hajlandó leírni. Baker valószínűleg Berlinben sem talál kitörő lelkesedésre, miután Bush elnök az európai vállalatok közül a francia, a német, az orosz és a svéd cégeket kizárta azoknak a köréből, amelyek pályázhatnak az összesen 18,6 milliárd dolláros újjáépítési szerződésekre.

A 26 új pályázatra eddig már több ezer vállalat jelentkezett, de a kiírást a Pentagon ismét elhalasztotta. Bush azonban hétfő esti beszédében egyértelműen közölte, hogy egyetért a Pentagon döntésével, amely szerint a háborút ellenző országok cégei nem vehetnek részt a tendereken. A kedvencek 63-as országlistáján mindenesetre egyebek között ott van Albánia, Afganisztán, de a Salamon-szigetek, Ruanda, Mikronézia és Tonga is.