Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Két hétig áll a teheráni tőzsde

2003.08.09. 17:14
Túl gyorsan emelkedtek az árak, a brókereknek ezért két hétig vissza kell fogniuk magukat, döntött az intézmény vezetősége.
Az iráni tőzsde vezetői közleményben tiltották meg a brókereknek, hogy a következő két hétben árfolyam-emelkedést idézzenek elő a piacon, közölte a BBC. A teheráni tőzsde idén a világ egyik legjobbja volt: március óta nyolcvan százalékkal nőttek az árak, az index csak az elmúlt héten tizenegy százalékkal emelkedett.

Túl gyors

Sokan azonban attól tartanak, hogy a túl gyors emelkedés összeomláshoz vezet, hiszen az hosszú távon fenntarthatatlan. A növekedést elsősorban az egyre több magánbefektető megjelenése és a magas olajárak okozták, de szakértők szerint ez utóbbi jótékony hatása legfeljebb év végéig tarthat.

Aggódó kereskedők

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint azonban az árnövekedés mesterséges megállítása nem feltétlenül működik, néhány kereskedő pedig attól tart, hogy a beavatkozás destabilizálja a piacot. "Rövidtávon megoldást jelenthet, de hosszú távon aligha", mondta Mehrdad Valibeigi a washingtoni American University tanára. "A brókerek két hétre leállnak, de alig várják majd az újrakezdést, és akkor ugyanolyan agresszívan folytatódik majd a növekedés, mint azelőtt", közölte.

A döntés hatására a teheráni index négy százalékkal esett.