Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az írek tiltakoznak az egységes EU-adó ellen

2003.07.22. 16:10
Írország számára a pénzügyi kérdésekben alkalmazott vétójog a demokrácia lényegét jelenti. Nagy-Britannia osztja szomszédja véleményét, de az uniós többség az adóegységesítés mellett teszi le a voksát. Dublinnak még októberben van esélye arra, hogy megvétózhassa a tervezett változtatást.
Írország továbbra is ellenzi, hogy az EU-alkotmánytervezet szerint a tagországok több esetben nem élhetnének vétójogukkal adóügyekben. Az írek számára a pénzügyi kérdésekben alkalmazott vétójog a demokrácia lényegét jelenti. Nagy-Britannia osztja szomszédja véleményét, de a többség az adóegységesítés mellett teszi le a voksát.

A befektetők kivonulnának Írországból?

Írország azért ellenzi erőteljesen az adórendszer egységesítését, mert nem kíván módosítani kedvező adózási feltételein. Az egységes, tizenkét és fél százalékos társasági nyereségadónak köszönhetően a külföldi tőke elárasztotta az országot, ami jelentős gazdasági növekedést eredményezett.

Az íreknek erős ellenállást kell leküzdeniük. Az Európai Unió legbefolyásosabb tagjai közé tartozó Franciaország és Németország egyaránt támogatja az adórendszer egységesítését, és az Európa jövőjéről tanácskozó konvent százöt tagjának nagy része is így vélekedett. Az írek egyetlen csatlósa Nagy Britannia, amely szintén élesen ellenzi az egységesítést.

Októberben még kapnak egy esélyt

Dublin még októberben, az alkotmányt tárgyaló Kormányközi Konferencia alkalmával élhet vétójogával, hogy megakadályozza a számára nem kívánt változtatást. Jövő év januártól Írország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, de addig szeretnék megoldani ezt a problémát. Az unió alkotmányáról valószínűleg február-márciusban fejeződnek be az egyeztetések, és azután még minden tagországnak külön-külön jóvá kell hagynia az alkotmánytervezetet.