Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Duisenberg nem bízik az írekben?

2002.09.16. 10:15
Nagy gond lehet az írországi népszavazással, ha Wim Duisenberg európai bankelnök is bedobta magát az agit-prop-munkába.
Az Európai Központi Bank elnöke, Wim Duisenberg reméli hogy az írek igent mondanak a második referendumon a nizzai szerződésre.

Európa vár

Wim Duisenberg
Sajtótájékoztatóján leszögezte: bármiféle reformra csak azt követően kerülhet sor, ha Nizzát valamennyi EU-tagállam ratifikálta. Ez még nem történt meg, ezért Európa most nem tehet mást: vár, bízva az írek kedvező döntésében.

Sokat sejtet és nem jelez jót a várakozásokat illetően, hogy Duisenberg már most leszögezte: egy esetleges "nem" semmiképpen nem fog kedvezőtlenül hatni az euró pozíciójára. (Csak a csatlakozás számunkra kedvező menetrendjének tesz keresztbe - fűzhetjük hozzá mi, innen Budapestről, mint megfigyelők.)

Légy hű a paktumhoz!

A bankelnök ismételten felszólította az EU-tagokat, hogy maradjanak hűek a Stabilitási és növekedési paktumhoz, teljesítsék az abban előírt feltételeket.

Mint ismeretes, négy eurózóna-tag esetében kell komoly kockázatokkal számolni, hogy kézben tartható-e a költségvetés hiánya. Franciaország, Németország és Olaszország mellett Portugália számára okoz gondot a GDP 3 százaléka alatt tartani a költségvetési hiányt, a portugálok például tavaly már 4,1 százalékot produkáltak.

Duisenberg most úgy látja, a gondban lévő országok képtelenek lesznek teljesíteni a sevillai csúcson tett ígéretüket, miszerint a költségvetési egyensúlyt 2004-re helyrehozzák, a reális dátum az EKB szerint 2006.

Nincs lazítás

Duisenberg mindazonáltal visszautasítja azokat a spekulációkat, amelyek szerint lazít a szigorú politikán az EKB. "Ne cseréld a játékszabályokat, amikor épphogy elkezdtél játszani." - idézte a menő pénzügyi körökben bizonyára jól ismert mondást európa első számú bankára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!