Ivó, Milán
EUR 383,86 Ft
USD 366,59 Ft
6 °C
26 °C

Az írek Európa legnagyobb bankjegynyűvői

2002.04.04. 09:47
Köztudottan az írek kímélik legkevésbé használatkor a papírpénzeket Európában, ezért nem is csoda, hogy a legkisebb címletű európai bankjegyek, az öteurósok kezdenek tönkremenni Írországban. A még csak három hónapos bankjegyeket olyannyira megviselte az írek bánásmódja, hogy elképzelhető: sok példányt már májusban kicserélnek.
Az ír központi bank az euró januári megjelenésekor figyelmeztette a papírpénzeket nem igazán kíméletesen kezelő íreket, hogy bánjanak óvatosan a közös európai valuta új bankjegyeivel.

A központ bank most megismételte felhívását, mivel kiderült: sok öteurós bankjegyet olyannyira igénybe vett a napi használat, hogy bár még csak pár hónaposak, májusban a kicserélésükre is sor kerülhet - írja az Irish Independent.

Már az ötfontosra se vigyáztak

Nincs semmi meglepetés abban, hogy az írek ilyen hamar lestrapálták az öteurósokat, a központi bank szerint ugyanis a jelenség hasonló ahhoz, ami a megszűnt ír valuta egyik címletével, az ötfontos bankókkal történt.

Ezeket ugyanis átlagosan csak öt hónapig tudtak használni az írek. Írország pénzügyminisztere is elismeri: az írek hajlamosabbak durvábban bánni a bankjegyekkel, mint más európai országokban.

Az ír - gyűr

Az, hogy a bankjegyek élettartama hagyományosan jóval rövidebb Írországban, mint az eurózóna más országaiban, számos tényezőnek köszönhető.

Például az írek hajlamosak arra, hogy zsebükben összegyűrve hordják a pénzt, továbbá rögtön akkor fizetnek az italért, amikor rendelnek, így a kisebb értékű pénzek gyakrabban cserélnek gazdát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek