Jenő
-3 °C
6 °C

A Motorola máig nyögi az Iridium-csődöt

2002.01.09. 12:29
Egy New York-i szövetségi bíróság arra kötelezte a Motorola Inc-t, hogy fizesse meg a J.P. Morgan Chase & Co-nak azt a háromszázmillió dollárt, amire még 1998-ban, az Iridium LLC. hitelfelvételénél garanciát vállalt.
Az Iridium 1998-ban indította 66 műholddal támogatott mobiltelefon-rendszerét, amely egy évvel később csődbe ment, miután a háromezer dolláros telefonokhoz, és a kilencdolláros percdíjhoz nem akadt elég előfizető. A rendszer kifejlesztője és a társaság főrészvényese a Motorola volt 18 százalékos részesedéssel.

Egymilliárd felett a hitelgarancia

A Chase Manhattan Bank (amit később felvásárolt a J.P. Morgan) összesen 800 millió dollár hitelt adott az Iridiumnak. A Motorola eddig 750 millió dollárt fizetett az Iridium különböző hiteleiért vállalt garanciák miatt.

A Motorola fellebbez

Alvin H. Hellerstein bíró az ítéletben kimondta, hogy a Motorola kötelezettsége máig érvényben van, így köteles fizetni - közölte a Washington Post. A bíróság szerint a hitelfelvétel idején az Iridium már nem volt olyan jó helyzetben, mint ahogy azt a Motorola állította. A Motorola azonban feltehetően fellebbez a döntés ellen: "Akik befektettek az Iridiumba, tudták, hogy kockázatos a vállalkozás" - áll a cég közleményében.

Elbocsátások

A Motorola eközben bejelentette, hogy elküldi vezetői húsz százalékát. Az elbocsátás része annak a december 18-án nyilvánosságra hozott leépítési tervnek, amely alapján összesen 9400 munkahelyet szüntetnek meg a vállalatnál. 2000 augusztusa óta a Motorola 150 ezer alkalmazottjából 42900-at küldött el.

Hatvanhat műhold huszonötmillióért

Az Iridium csődje után, 2000 decemberében a cég korábban öt és fél milliárd dollárra becsült vagyontárgyait az Iridium Satellite LLC. (IS) vásárolta fel huszonötmillió dollárért. Nem sokkal ezután a vállalat komoly megrendelést kapott a Pentagontól, majd az IS komolyan csökkentette a készülékek árát és a percdíjakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?