Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Iszlám bank nyílik Nagy-Britanniában

2004.08.09. 11:11
Az iszlám jogot követő pénzintézetben nem lesznek kamatok, mert a sária tiltja azt - írja a BBC Online. A birminghami székhelyű intézet más módszerekkel próbán haszonhoz jutni.
A brit hatóságok engedélyezték Nagy-Britannia első iszlám bankjának megalapítását - adta hírül a BBC Online. A szeptembemberben megnyíló új pénzintézet székhelye a szigetország legnagyobb muzulmán közösségének lakhelyén, Birminghamben lesz.

Kamatok nélküli haszon

A brit bankok már eddig is ajánlottak különleges konstrukciókat muzulmán ügyfeleiknek. A probléma eddig az volt, hogy ezek nem muzulmán bankok voltak. Az Islamic Bank of Britain lesz az első, mely olyan banki szolgáltatásokat ajánl a szigetország 1,8 milliós muzulmán közösségének, melyek teljes egészében a sárián, az iszlám jogon alapulnak - írja a Birmingham.co.uk.

Mivel az iszlám jog, nem engedélyezi a kamatot, a pénzintézet hitelezés és kamatkiszabás helyett más módszerekkel működik majd. Ha például valaki számítógép vásárlására venne fel pénzt, a bank megveszi a gépet, majd eladja az ügyfélnek egy meghatározott áron. Amíg az ügyfél kifizeti a teljes árat, addig bérbe adja neki. Így a banknak is megvan a maga haszna.

Öregek tanácsa

Az iszlám bank arra is ígéretet tett, hogy nem fektet be olyan társaságokba, melyeknek közük van az alkoholhoz, dohányhoz vagy pornográfiához.

Hogy biztosan az iszlám jog szerint működjön a bank, a tanácsadó testületben a sáriát jól ismerő jogtudósok ülnek majd, akiknek jóvá kell hagyniuk a pénzintézet által ajánlott szolgáltatásokat, a befektetéseket, illetve a bank bármilyen tevékenységét.

A pénzintézet első fiókját a jövő hónapban nyitja meg Londonban, és a tervek szerint novembertől egész Nagy-Britanniában kínálja majd szolgáltatásait telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.

A bank vezetője a The Timesnak azt nyilatkozta, hogy ügyfélként nem csak a vallásos rétegre számítanak. Michael Hanlon reméli, hogy a szolgáltatásokat a nem muzulmánok is igénybe veszik.

Ezen kívül évente több tízezren keresik fel a szigetországot a Közel-Keletről, és feltehetően sokan érdeklődnek majd a bank szolgáltatásai iránt.